Volledig scherm
Sebastiaan Hoen van Het Noordik. © Carlo ter Ellen DTCT

Muziekexamen voor havo begint met lied James Bay

ALMELO - Het eindexamen muziek op de havo begon vandaag met een Hold back the River van James Bay. "Zo kwamen we er op een prettige manier in", zegt Sebastiaan Hoen uit Almelo.

Sebastiaan Hoen van Het Noordik in Almelo vertelt dat er weinig theorievragen waren. "Voor zover die voorkwamen, werd gevraagd om begrippen toe te passen of termen of technieken te benoemen. Crescendo bijvoorbeeld, het verschijnsel van de geleidelijke versterking van de toon. Of decrescendo, het tegenovergestelde. Ook was er nog een vraag over de muziekvorm rondo. Verder ging het examen vooral over solfège, oftewel om het gehoor."

Frank Sanders

Muziek en zang liggen Sebastiaan na aan het hart. De 18-jarige Almeloër deed onlangs auditie bij de Frank Sanders Akademie in Amsterdam. "De eerste auditieronde bestond uit zang en spel. Die kwam ik moeiteloos door. Na de tweede ronde zeiden ze dat ik te jong was om na de zomer al in te stromen."

Sebastiaan neemt nu een tussenjaar. Hij gaat een baantje zoeken en combineert dat eventueel met theaterlessen geven. Verder volgt hij het advies op van de Frank Sanders Akademie om de vooropleiding te doen. Dat bestaat uit wekelijkse lessen op zondag. Met de bedoeling dat de leerling wordt klaargestoomd voor de ‘echte’ academie.

Aladdin

Op Het Noordik speelde Sebastiaan de hoofdrol in de schoolmusical Aladdin.  Van klas één tot en met vier zat hij in de theaterklas van docent Roel Vinke.

Op zijn twaalfde toerde hij door Oost- en Noord-Nederland in Zorro the Musical van Joop van den Ende. Een jaar later had hij een bijrol in Kruimeltje van Rick Engelkes Producties. Deze ervaringen en de theaterklas van Het Noordik moeten de opstap worden naar een carrière bij het toneel. "Ik wil als acteur aan de slag."

Almelo e.o.