Onderhoudsploeg Almelose Georgiusbasiliek maakt einde aan ‘levende’ kerststal

videoALMELO - Meer dan twintig jaar stond de oude kerststal in de Georgiusbasiliek in Almelo. Elk jaar weer een attractie waar veel mensen op af kwamen. Maar de houtwormen, die kwamen ook. Ze vraten de halve stal weg. Donderdagmiddag werd er daarom een nieuwe opgebouwd. Zonder houtworm.

Elk jaar is de kerststal in de Georgiusbasiliek weer een publiekstrekker. Toen de stal vorig jaar werd opgebouwd, bleken de wormen harder te hebben toegeslagen dan gedacht. Het kon gewoon niet meer. De onderhouds- en groenploeg kwam daarom in actie om een nieuwe stal te maken. Een klusje naar de hand van Herman Oude Breuil, Gerard Hilgerink en hun helpers.

De nieuwe stal is wat lager geworden en ook wat minder diep. Dat heeft volgens Oude Breuil als voordeel dat er minder hoge dennenbomen nodig zijn. „De mensen worden allemaal een dagje ouder en het opzetten van die zes tot zeven meter hoge bomen is elk jaar weer een hele klus. Dus we willen wat minder bomen en ook wat kleinere exemplaren. Nu staat er daarom geen negen, maar zes bomen rond te kerststal.”

Engel Gabriël

Quote

Ik denk dat aan de hele stal nog geen honderd euro nieuw materiaal zit. We hebben zoveel mogelijk herge­bruikt

Herman Oude Breuil

De nieuwe stal heeft niet veel gekost. De prijsbewuste vrijwilligers hebben her en der overgebleven materiaal verzameld, aangepast, en opnieuw verwerkt. „Ik denk dat aan de hele stal nog geen honderd euro nieuw materiaal zit”, zegt ‘houtman’ Oude Breuil.  „We hebben zoveel mogelijk hergebruikt.”

Het is trouwens niet de eerste renovatieklus van de de kerststal. Vorig jaar kregen de beelden al een opknapbeurt.

Hoewel de engel Gabriël donderdag al pontificaal boven de ingang van de stal hing, waren er verder nog geen beelden te zien. Die komen vrijdag pas. Ook kindeke Jezus, de hoofdpersoon van van de kerstviering, laat nog even op zich wachten. Die zal pas op kerstavond zijn entree maken in de nieuwe stal.

Kaarsje

Komende zondagmiddag, tijdens de kerstmarkt in het Doelengebied, kunnen mensen met uitgedeelde kaarsjes naar de kerk om ze daar op te steken. De kerk is onderdeel van het ‘Rondje Noord’, een sfeervolle route rondom de Doelenstraat.

Volledig scherm
Herman Oude Breuil (in het groen) en Gerard Hilgerink bezig met de kerststal. © Emiel Muijderman
  1. Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: 'Dat kan helemaal niet’
    PREMIUM

    Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: 'Dat kan helemaal niet’

    VRIEZENVEEN/ WESTERHAAR - Even gloorde er hoop voor René Winkels van AVIA Tankservice Haarhuis in Westerhaar. Hij wilde vorig jaar al zonnepanelen op het dak van zijn tankstation laten leggen, maar kreeg toen nul op het rekest: het elektriciteitsnetwerk staat het niet toe. Nu lijkt er weer ruimte te zijn voor ondernemers met duurzaamheidsinitiatieven. „Maar vermoedelijk niet voor mij.”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.