Volledig scherm
PREMIUM
Gevangenisdirecteur Ton Golstein heeft altijd geloofd in een goede afloop voor De Karelskamp. © Carlo ter Ellen

Opluchting in Almelo: gevangenis De Karelskamp blijft definitief open

ALMELO - De penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo blijft open. Dat heeft het ministerie bepaald. Daarmee komt er een einde aan jarenlange onzekerheid voor De Karelskamp.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming maakte vrijdagmiddag bekend dat er in de nabije toekomst vier gevangenissen worden gesloten: in Almere, Zwaag, Zoetermeer en Zeist. Dat houdt in dat Almelo buitenschot blijft. „Voor ons is het geweldig nieuws. Iedereen is heel erg blij. Al is het natuurlijk jammer voor de vier gevangenissen die dicht gaan”, zegt Karelskamp-directeur Ton Golstein, die het goede nieuws direct aan het personeel bekend heeft gemaakt. Bij de gevangenis aan de Bornsestraat 333, waar plek is voor 160 gedetineerden, werken circa 200 mensen.  Hun baan stond lang tijd op de tocht. 

Veel onrust

Twee maal stond De Karelskamp op de nominatie om gesloten te worden. Dat zorgde voor veel onrust. Directeur Golstein: „Gelukkig zijn die moeilijke periodes nu voorbij. De mensen zijn opgelucht.” Vanuit gemeente, regio en provincie werden intensieve lobby's gevoerd om de Almelose gevangenis open te houden. Vanwege de werkgelegenheid, maar ook uit oogpunt van re-integratie van ex-gedetineerden en de nabije aanwezigheid van de rechtbank. Vreugde alom, nu het gelukt is.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Almelo e.o.