Volledig scherm
© ANP

‘Psychotische’ Almeloër ontkent mishandeling moeder, OM eist tbs

ALMELO - Tarence B. ontkent dat hij vorig jaar in een woning in Almelo zijn moeder meerdere keren heeft mishandeld, dat hij haar heeft afgeperst en dat hij spullen in haar huis heeft vernield. Hij onderbreekt voorzitter Liesbeth Venekatte van de meervoudige strafkamer van de Rechtbank Overijssel donderdagmiddag regelmatig. „Er is niks gebeurd.”

„Allemaal onzin”, zegt de in fleurig pak geklede verdachte. R. onderbreekt de rechter tijdens de zitting regelmatig, „Ik heb hier geen tijd voor”, aldus de man die al bijna een jaar vastzit in de gevangenis in Zaanstad.

Psychiatrische kliniek

Het is allemaal weinig fraai waarvoor de 34-jarige Almeloër deze donderdag verantwoording moet afleggen. R. is vorig jaar weggestuurd uit een psychiatrische kliniek. Zijn moeder vangt hem thuis op in Almelo. Aanvankelijk gaat het goed. Maar in augustus en september komen de problemen. Als het in september weer misgaat met haar zoon belt de moeder uit pure wanhoop met de politie. Die neemt de man mee naar het arrestantencomplex in Borne. Daar gaat R. opnieuw in de fout. Hij spuugt een arrestantenbewaarder vol in het gezicht, ‘het was een beste flats’, aldus het politie-rapport. R. bedreigt de politieman bovendien met de dood.

Coke

De aan coke verslaafde R. heeft een strafblad van veertien kantjes gewelds- en vermogensdelicten. Hij is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Al na één week hebben deskundigen daar hun oordeel klaar: R. is ‘doorlopend psychotisch’, heeft narcistische trekjes en heeft een persoonlijkheidsstoornis. De verdachte wil bovendien niet behandeld worden. De nieuwe vergrijpen zijn voor officier van justitie Sandra Leusink reden om tbs met dwangverpleging te eisen. „Er is een grote problematiek met een groot recidiverisico.” 

Kwetsbaar

De advocaat van de verdachte wil niet dat haar cliënt wordt gestraft. De reden dat de moeder met de politie  belde was dat ze hulp voor haar zoon wilde, maar geen straf. „Mevrouw was kwetsbaar.” De advocaat wil dat haar cliënt wordt behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis met een hoog beveiligingsniveau.

Uitspraak donderdag 5 september.

  1. Tropisch Almelo: paraplu’s moeten palmen beschermen tegen regenwater
    PREMIUM
    ONS DNA

    Tropisch Almelo: paraplu’s moeten palmen beschermen tegen regenwater

    ALMELO - Aanloop hebben Bert en Wil Nakken altijd wel. Vooral in zonnige tijden, wanneer hun planten kleurrijk staan te schijnen en moeiteloos de hele wijk opvrolijken. Het is dan ook een voor deze contreien onalledaagse vegetatie die ze in hun tuin bijeen hebben gebracht. Bananenbomen, agaves, palmen – hoe lang is het nog maar geleden dat van deze planten werd gezegd dat ze zo hoog op de Almelose breedtegraad niet konden groeien?

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.