Het Pieter Baan Centrum in Almere.
Volledig scherm
Het Pieter Baan Centrum in Almere. © ANP

Rechter betreurt strafrechtelijk proces tegen Almeloër

ALMELO - De Rechtbank Overijssel plaatst kanttekeningen bij het feit dat een strafrechtelijk proces moest worden afgelegd voordat uiteindelijk een behandeling kon worden opgelegd aan de 34-jarige Almeloër Tarence R. 

Dat stelt  de Rechtbank Overijssel in uitspraak in de strafzaak tegen de man. De rechtbank stelt dat ‘het uitermate te betreuren valt dat in onderhavige zaak (uiteindelijk) een strafrechtelijk  traject moest worden gevolgd om deze verdachte, die primair als psychiatrisch patiënt moet worden gezien en als zodanig zou moeten worden behandeld, een passend behandelkader te bieden.’

Spugen

R. stond vorige maand terecht voor de meervoudige kamer van de rechtbank omdat hij zijn moeder in Almelo meerdere keren had mishandeld. Daarna bedreigde hij een politieman met de dood en spuugde een arrestantenbewaarder vol in het gezicht. Onderzoek wijst uit dat de Almeloër zeer ernstige, complexe en chronische psychische problemen heeft. Volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) is bij de man sprake van schizofrenie en een stoornis als gevolg van het gebruik van onder meer wiet, cocaïne en alcohol. ‘Dat er niet eerder sprake is geweest van escalatie met nog ergere geweldsdelicten als gevolg, moet aan de sterke structuur van de omgeving waarin verdachte verbleef worden toegeschreven’, stelt de rechtbank  in uitspraak.

Veiligheid

De rechtbank volgt het advies van het PBC en verklaart de man ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank acht hem daarom niet strafbaar en ontslaat hem van alle rechtsvervolging. De rechtbank legt de man de tbs-maatregel op. Dat houdt in dat hij in een gespecialiseerde kliniek wordt verpleegd. De rechtbank wijst er op dat de veiligheid van anderen, dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen, de oplegging van de TBS-maatregel eist. Om dezelfde reden legt de rechtbank verpleging van overheidswege op. ‘Behandeling in een ander kader is niet langer mogelijk‘’, stelt de rechtbank in uitspraak. 

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.