Rugbyen in Almelo op weg naar een vaste baan

VIDEOALMELO - In acht weken tijd leren rugbyen en met jezelf aan de slag gaan om weer te gaan werken. Dat staat deelnemers te wachten die meedoen aan De Harde Leerschool. In het clubgebouw van rugbyclub Big Bulls werd gisteren het project afgetrapt. 

„Het is een overwinning op jezelf”, zegt Dirk Danen gedreven. Hij is oprichter van De Harde Leerschool en daarnaast aanvoerder van het Nederlands rugbyteam. Zeventien jonge mannen met elk hun eigen problemen zitten aandachtig te luisteren naar het verhaal van de rugbyer. Met een presentatie en oppeppende video’s probeert hij de mannen over te halen  zich in te schrijven.

Rugbyregels

De Harde Leerschool is een project om jonge mannen die geen baan hebben of een afstand hebben tot de maatschappij fysiek en mentaal aan te pakken. Dit wordt gedaan met rugby – en de rugbyregels – als uitgangspunt. Na acht weken presenteren de deelnemers zich voor verschillende werkgevers. Een opleiding volgen na het traject is ook een optie.

Volledig scherm
Rugbyer Dirk Danen probeert de 17 geïnteresseerden over te halen om zich in te schrijven voor De Harde Leerschool. © Emiel Muijderman

Bijdragen

De Almelose Ray Vaseur staat op het punt om zich aan te melden. „Ik wil heel graag wat bijdragen aan de maatschappij, want ik heb nog nooit een baan gehad.” Bovendien ziet Vaseur rugby wel zitten. „Veel weet ik er niet van, maar rugby lijkt me gaaf om te leren.” 

Vaste baan

Ook Salvatore Laganga ziet zichzelf wel bij De Harde Leerschool. „Ik wil heel graag een vaste baan en ik hoop dat die na het traject voor me klaar ligt.” Alleen het rugbyen is nog een dingetje. „Zelf ben ik niet zo’n sportief type, maar ik wil wel graag mijn conditie verbeteren.”

Eind maart vinden de selectiedagen plaats en worden de deelnemers medisch gekeurd. Ook vinden hier tienminutengesprekken plaats. Die dag zullen de aangemelde deelnemers te horen krijgen of ze geschikt zijn. 

Het project gaat 1 april van start.

Almelo e.o.