Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © tubantia

Verkrachtingszaak Enschede: de psychiater of het boerenverstand

ALMELO – Als de psychiater zegt dat een verdachte ontoerekeningsvatbaar is, dan kan de officier van justitie dat niet weerleggen met een beroep op het boerenverstand. Dat betoogde advocaat Bert Bommer dinsdagmiddag bij de rechtbank Almelo.

Bommer stond zijn cliënt S. bij, die wordt verdacht van een gewelddadige verkrachtingszaak. Die vond plaats in april van dit jaar op de Tromplaan in Enschede. Het slachtoffer, een 28-jarige studente, werd ontzet door een aantal medewerkers van de Paaskermis die thuiskwamen van een avond stappen.

De zaak werd vorige week behandeld, maar zoals gemeld werd Bommer toen tijdens zijn pleidooi onwel. Hij was snel weer op de been en mocht zijn verhaal deze dinsdag alsnog afmaken.

Tbs met dwangverpleging

In de eerste zitting was al duidelijk dat officier van justitie Sandra Leusink niet mee ging met het oordeel van de psychiaters. Die denken dat S. een ernstige schizofrene stoornis heeft en in een waan handelde. Zij adviseerden dan ook tbs met dwangverpleging, in plaats van een gevangenisstraf. Maar volgen Leusink is S. berekend en seksueel gefrustreerd. Als er al sprake is van een stoornis, dan is die volgens haar niet van invloed geweest op het misdrijf.

Herhaling voorkomen

Maar volgens Bommer kunnen getuige-deskundigen niet zomaar op een zijspoor worden gezet. “Als je hun oordeel onderuit wilt halen, kun je niet zomaar afgaan op boerenverstand.” Volgens hem is een psychiatrische behandeling via tbs de meest aangewezen manier om te voorkomen dat S. ooit weer in de fout gaat.

Geen bewijs

Hij achtte overigens alleen de verkrachting bewezen. Van poging tot doodslag of ernstige mishandeling was volgens hem geen sprake. Het slachtoffer is weliswaar hardhandig aangepakt door S., maar volgens Bommer waren haar verklaringen daarover niet consistent genoeg en is er geen ondersteunend bewijs dat S. haar dood wilde. Ook een poging tot aanranding op een andere vrouw achtte hij niet bewezen: S. weigert daarover ook maar iets te verklaren, en dus is er alleen haar aangifte zonder verder bewijs.

Uitspraak 24 september.

Almelo e.o.