Volledig scherm
© ANP XTRA

Vier jaar cel geëist voor inrijden op motoragenten bij controle in Zenderen

ALMELO - Het Openbaar Ministerie eist een gevangenis straf van vier jaar voor het twee keer inrijden op motoragenten om te ontkomen aan een alcoholcontrole. Met de hoogte van de eis zei de officier van Justitie een voorschot te nemen op nieuwe wetgeving om geweld tegen politiemensen zwaarder te kunnen straffen. “Alleen dit jaar zijn er al 28 incidenten geweest waarbij daders op de politie zijn ingereden", zei de officier ter onderbouwing.

Ook moet V. (27) een rijontzegging van zes jaar worden opgelegd. V. ontvluchtte 26 december vorig jaar een verkeerscontrole tussen Borne en Zenderen. Het kwam tot een langdurige, wilde achtervolging waarbij hij tot twee keer toe op de agenten inreed en waarbij zij schoten losten om hem tot stoppen te dwingen. Dat lukte niet. De man ontkwam, liet de auto achter en bleef dagen spoorloos. 

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat V. in de auto heeft gereden. Verdachte verklaart dat hij in de uren dat de achtervolging plaats had, door de wijk de Schelfhorst heeft gedoold. Hij was zeer emotioneel omdat hij zijn dochtertje lange tijd niet meer zou zien vanwege een in Duitsland opgelegde gevangenisstraf van drie jaar voor een drugsdelict. Hij ontkent elke betrokkenheid. Weliswaar heeft hij zich in januari op het politiebureau gemeld, maar dat was omdat hij hoorde dat ze hem zochten. Tot zijn verbazing werd hij aangehouden. Hij was gekomen om te zeggen dat hij er niets mee te maken heeft.

Belastende verklaringen

Het OM gelooft er niets van. Uit onderzoek blijkt dat de verdachte op het moment van de verkeerscontrole en achtervolging in Zenderen moet zijn geweest. Zijn Samsung mobiel werd door een mast daar gepeild. V. geeft toe dat hij het mobiel die avond bij zich had. Er zijn er allerlei belastende verklaringen van vrienden en zijn broer. In reactie op de getuigenverklaringen zegt V. dat hij zich afvraagt welke Donald Duck ze hebben gekocht. Op het autostuur vond de politie alleen DNA van V.

Het OM heeft ook een motief voor de vlucht van V. gevonden. De man heeft meer verkeersdelicten op zijn naam en had op dat moment geen rijbewijs. V., die vrachtwagenchauffeur is, zou bang zijn geweest dat hij zijn rijbewijs definitief zou raken. Op het moment van de controle verkeerde hij waarschijnlijk onder invloed van cocaïne en whisky.

Impact

Het incident heeft grote impact op de motoragenten gehad. Een van hen heeft een posttraumatische stress stoornis opgelopen en is nog niet in staat om weer volledig te werken. De verdachte zei onder de indruk te zijn van de emotionele slachtofferverklaring van een van de agenten, maar hield vol: “Ik ben het niet geweest". Deskundigen hebben bij hem paranoïde en anti-sociale stoornissen geconstateerd.

  1. Man met ‘voorkeur voor meisjes’ verdacht van ontucht op kindercampings in Vechtdal

    Man met ‘voorkeur voor meisjes’ verdacht van ontucht op kindercam­pings in Vechtdal

    RHEEZE/STEGEREN - Op kinderpornosites en -chatrooms had hij zich geprofileerd als iemand die voorkeur heeft voor meisjes tussen vijf en twaalf jaar oud. Maar dat Harry L. (57) afgelopen voorjaar op twee zogenoemde kindercampings in het Vechtdal zich op zijn zachtst gezegd verdacht gedroeg ten opzichte van meisjes, daar moet de rechtbank volgens hem geen kwaad achter zoeken. Hij was slechts op zoek naar een geschikte plek voor de caravan, of wilde gewoon een colaatje drinken.

Almelo e.o.