Volledig scherm
© Arjan Gotink

‘Volgend jaar begin aanleg zonnepark Vissedijk Almelo’

ALMELO - Voor eind volgend jaar moet het nieuw aan te leggen zonnepark bij de rioolwaterzuivering Vissedijk in gebruik zijn.

Dat blijkt uit het besluit van het dagelijks bestuur van waterschap Vechtstromen om een krediet van 225.000 euro beschikbaar te stellen. Met het krediet is er tevens zekerheid over de bouw van een zonnepark bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie. 

Met 23 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Twente, Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe reinigt  Vechtstromen het afvalwater van circa 830.000 inwoners van Overijssel en Drenthe. Onlangs werd al bekend dat Vechtstromen plannen heeft om bij tien van die installaties een zonnepark aan te leggen. Voor de aanleg wordt tien miljoen euro uitgetrokken. Een groot deel daarvan - bijna zeven miljoen euro - krijgt Vechtstromen in de vorm van een SDE-subsidie.

Energie uit zuiveringsslib

Vechtstromen wil volgend jaar 40 procent van het eigen energieverbruik duurzaam opwekken. Dat moet gebeuren wil het waterschap bereiken door diverse initiatieven, zoals de uitbreiding van de Energiefabriek in Hengelo waar energie wordt opgewekt uit zuiveringsslib van alle rwzi’s. Daarnaast moeten dus zonnevelden bij de eigen installaties worden gerealiseerd.

Informeren van omwonenden

Inmiddels is de voor de aanleg benodigde omgevingsvergunning verleend. Wanneer meer bekend is over de planning van de uitvoering van het werk worden omwonenden geïnformeerd, dit in verband met mogelijke overlast.  

Het park krijgt 580 panelen die worden geplaatst op een terrein van 2500 vierkante meter. De verwachte jaarproductie aan stroom is 169.000 Kilowattuur. 

  1. Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: 'Dat kan helemaal niet’
    PREMIUM

    Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: 'Dat kan helemaal niet’

    VRIEZENVEEN/ WESTERHAAR - Even gloorde er hoop voor René Winkels van AVIA Tankservice Haarhuis in Westerhaar. Hij wilde vorig jaar al zonnepanelen op het dak van zijn tankstation laten leggen, maar kreeg toen nul op het rekest: het elektriciteitsnetwerk staat het niet toe. Nu lijkt er weer ruimte te zijn voor ondernemers met duurzaamheidsinitiatieven. „Maar vermoedelijk niet voor mij.”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.