Volledig scherm
Duikers van de brandweer Twente aan het werk tijdens een oefening in het water naar de Centrumhaven. © Lars Smook

Wat als iemand te water raakt? Duikers verkennen nieuw stuk kanaal in Almelo

ALMELO - Ligt er een hond in het Almelose kanaal? Een persoon of een voertuig? Veel mensen vroeger zich dat af toen ze donderdagmiddag brandweerauto’s het centrum in zagen rijden. Ze hielden halt ter hoogte van de ABN/Amro waar duikers zich klaar maakten om het nieuwe stukje kanaal in te gaan.

Nood

In het vaarwater tussen het Stadhuis en Centrumhaven was gelukkig niemand in nood. Het ging om een oefening van de Almelose brandweer. Het smalle stukje Almelose kanaal is nog maar sinds kort klaar. Voor de brandweer is het daarom nog onbekend terrein. Om alvast wat kennis en ervaring op te doen en het gebied onder water te verkennen, werd er donderdagmiddag voor de eerste keer geoefend. 

Luchtbellen

Daarbij werd niet alleen een ladderwagen ingezet, maar moesten ook de duikers van de Almelose duikploeg aan de bak. De miezerige motregen en kou deerden ze schijnbaar niet veel, want ze verdwenen moeiteloos onder water en trokken een spoor van luchtbellen door  het water.  Volgens kazerne coördinator Guido Tijhof van de Almelose brandweer moet de oefening er voor zorgen dat ze duikers, in geval van nood, niet voor verrassingen komen te staan.

Hond

De waterweg naar de Centrumhaven is in het midden ongeveer drie meter diep. Voor zover bekend zijn er tot nu toe twee kinderen en een hond te water geraakt. Ze zijn allemaal weer veilig op het droge geholpen.  Voor de duikers was dat een makkie. Voor hen stond er een ladder klaar.

Volgende week oefenen ze nog een keer op die plek.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.