Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Zorgen politiek over ‘powerplay’ stadhuis Almelo

ALMELO - De linkse partijen in de gemeenteraad maken zich zorgen over de toenemende  spanningen in het stadhuis over de gemeentelijke reorganisatie. De partijen spreken van een ‘powerplay’ die uiteindelijk alleen maar verliezers oplevert.

De verhoudingen tussen de ondernemingsraad van de gemeente en de ambtelijke directie is de afgelopen weken flink verslechterd. Vorige week week heeft het college van burgemeester en wethouders een negatief advies van de or over de reorganisatie terzijde gelegd. Dat is volgens burgemeester Arjen Gerritsen gebeurd om het proces niet te vertragen. Maar volgens de or is de directie zelf de oorzaak van die vertraging omdat ze geen duidelijkheid geeft. Illustratief voor de verhouding is het feit dat bij de or de boeken over de wet op de ondernemingsraden nu op tafel liggen. „Dat hebben we in het verleden nog nooit nodig gehad”, zei or-voorzitter Harry Schrotenboer eerder deze week in deze krant.

Impasse

Het conflict verontrust de linkse fracties in de Almelose gemeenteraad. SP, GroenLinks, PvdA en Leefbaar Almelo spreken hun zorgen uit over de ontstane situatie. ‘Deze powerplay en tegelijk impasse in de broodnodige samenwerking tussen bestuurder en het personeel vertegenwoordigd door de or, dreigt alleen verliezers te kennen. Bovendien, de burgers van Almelo betalen al letterlijk de forse rekening van deze reorganisatie, het kan niet zo zijn dat hen dat straks ook in figuurlijke zin treft door de spin-off van dit conflict.’

Ze stellen dat juist in deze de verbindende kwaliteiten van de gemeentesecretaris als bestuurder cruciaal zijn. Samen vragen de fracties zich af wat de rol van de gemeenteraad hierin kan zijn. Een gesprek met alle betrokkenen is een optie die de samenwerkende partijen voor ogen hebben.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.