Volledig scherm
Initiatiefnemer Jan Marten de Jong speelde zelf ook mee. © Jan Marten de Jong

1.100 boterhammen en 1.300 eters: 6 vrijwilligers over 'Het Verzet Kraakt'

ALMELO - Er werd niets aan verdiend. Met Het Verzet Kraakt was weliswaar een bedrag van 1,7 miljoen euro gemoeid, maar de organisatie speelde quitte. Het theaterspektakel werd gedragen door vrijwilligers. Wij vroegen zes mensen over hun tomeloze inzet.

Sonja Ludwig, 1.000 boterhammen
De 42-jarige vrijwilligster Sonja Ludwig zorgde ervoor dat cast en crew van eten en drinken voorzien werden. Zo smeerde ze ten tijde van de voorstellingen meer dan 1.000 boterhammen. "Dat deed ik samen met zeven andere vaste vrijwilligers. Ik heb bij Van Katoen en Nu ook al meegedaan. Toen ze me hiervoor vroegen, zei ik meteen ja. Het is gewoon een gezellige club."

Ank le Noble, gastvrouw van 'SS-officier'
Ank le Noble stelde twee maanden lang haar huis open voor acteur Ian Bok, de SS-officier in Het Verzet Kraakt. "Het was erg gezellig, maar ik ben blij dat ik mijn huis weer voor mezelf heb. Ik kende Ian Bok niet, het is een heel plezierige man. Hij genoot van Almelo en de rust. We gingen allebei onze eigen gang, maar hebben regelmatig samen ontbeten, een kop koffie of een glas wijn gedronken."

René Bosch, kookte voor 1.300 gasten
René Bosch kookte een maand lang bijna elke avond voor 1.300 gasten. "Ik viel wel een beetje in een zwart gat toen het afgelopen was. Je zit zó in een stramien en nu moet je een stapje terug. Dit maakt je maar een keer in je leven mee. Het was af en toe wel lastig te combineren met mijn werk in het Theaterhotel. Dan stond ik bij Het Verzet te koken en moest snel in de auto om daar te koken."

Xandrine van Woudenberg, in het ensemble
Xandrine van Woudenbergh speelde mee in het ensemble. "Het is goed dat het voorbij is. Het was heel druk. Je komt in een roes terecht en gaat er helemaal voor - het was een heel intensieve periode. Ik kijk er nu al naar uit om iedereen terug te zien bij de reünie, in november. Het was af en toe lastig te combineren met mijn werk in mijn horecazaken - je bent minder vaak op de vloer."

Jan Marten de Jong, initiatiefnemer
Jan Marten de Jong was een van de initiatiefnemers van Het Verzet en speelde mee in het ensemble. "Nu het afgelopen is, is het net alsof je thuis komt na een lange reis. Je ontmoet allemaal nieuwe mensen, maar het is ook fijn om weer thuis te zijn. Bijna al mijn vrije tijd ging naar het project. Ik heb zelfs een periode vrij gekregen van de gemeente Wierden om me te focussen op Het Verzet."

Robbert Gaalman, gastheer
Tribunescout Robbert Gaalman mist Het Verzet wel. "Je kreeg zoveel positieve reacties en waardering van de bezoekers. Het was een waanzinnig project, met heel leuke mensen. Mijn vriendin en ik waren allebei vrijwilligers, dus we hebben wel afspraken moeten maken, maar we hadden het goed geregeld. De hele maand was ik zes avonden per week van 18.00 tot 22.00 bij Het Verzet om ervoor te zorgen dat iedereen zijn plek op de tribune vond."

Almelo e.o.