Tot nu toe belandden 160 Twentenaren na een coronabesmetting in het ziekenhuis. Vrijdag stond het totaalaantal nog op 145.
Volledig scherm
Tot nu toe belandden 160 Twentenaren na een coronabesmetting in het ziekenhuis. Vrijdag stond het totaalaantal nog op 145. © RIKKERT HARINK

160 Twentenaren met coronavirus in het ziekenhuis

BORNE - Er zijn tot nu toe 160 Twentenaren in het ziekenhuis opgenomen na een besmetting met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM zaterdagmiddag bekendmaakte. De stijging van het aantal bekende ziekenhuispatiënten uit Haaksbergen valt op: dat aantal liep binnen 24 uur op van zes naar negen.

In absolute aantallen komen de meeste patiënten uit Enschede, blijkt uit berekening van deze krant op basis van de gegevens van het RIVM. 34 inwoners van die gemeente zijn na een positieve coronatest in het ziekenhuis beland. Daarna volgt Dinkelland, met zestien besmette ziekenhuispatiënten.

Het aantal patiënten dat in ziekenhuizen loopt snel op. Zo werd vrijdagmiddag nog bekendgemaakt dat het aantal ziekenhuisopnames op 145 lag, terwijl het totaal donderdag op 135 stond. Niet bekend is hoeveel van de patiënten op de intensive care liggen, in welke ziekenhuizen ze verblijven en hoeveel patiënten er inmiddels weer hersteld zijn.

Relatieve aantallen

De cijfers die het RIVM publiceert zijn relatief, en doorberekend naar het aantal patiënten per 100.000 inwoners. Omdat er in Dinkelland veel minder mensen wonen dan in Enschede, komen daar relatief gezien de meeste ziekenhuispatiënten vandaan.

In Wierden wonen al dagenlang de minste mensen die tot nu toe na een positieve coronatest in het ziekenhuis belandde: ‘slechts’ twee. Bekijk in onderstaande tabel hoeveel ziekenhuispatiënten er uit alle Twentse gemeenten komen.

Over de RIVM-cijfers:

De cijfers van het RIVM elke dag publiceert gaan over het aantal overleden personen, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal nieuwe besmettingen die gisteren geregistreerd zijn. Opnames en doden worden vertraagd geregistreerd door ziekenhuizen en GGD, waardoor toename per dag vaak kleiner is dan uit RIVM-berichten blijkt. Iemand kan vandaag overlijden of in het ziekenhuis worden opgenomen maar pas over een paar dagen doorgegeven worden aan het RIVM. Daarnaast ligt het werkelijk aantal besmettingen hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.