25ste editie Open Ateliers in Almelo

ALMELO - Bijna 40 kunstenaars tonen dit weekend hun werk tijdens Open Ateliers. Het is de 25ste editie van het evenement, waarbij bezoekers op een laagdrempelige manier kennis kunnen laten maken met kunst. De kunstenaars hebben er zin in. Toch ging het bijna niet door.

FOTO: Emiel Muijderman EVM20161102
Volledig scherm
FOTO: Emiel Muijderman EVM20161102 © Emiel Muijderman

De drempel van ateliers voor ateliers voor publiek verlagen. Laten zien hoe kunst wordt gemaakt. Er over praten en als het kan ook nog wat verkopen. Kortom: een kijkje in de keuken van de kunstenaar. Dat is de opzet van Open Atelier.„Verkopen is dit weekend niet zo heel belangrijk. Het hoofddoel is dat mensen zien wat er allemaal gemaakt wordt. Het is dan leuk dat ze in gesprek gaan met kunstenaars”, vertelt voorzitter Erna Futselaar van de organiserende stichting.

Voortbestaan

Het is aan het doorzettingsvermogen van Erna Futselaar en een groep anderen te danken dat morgen en overmorgen de deuren van 39 Almelose Ateliers wagenwijd open staan.

Het voortbestaan van het evenement hing namelijk aan een zijden draadje. Nadat de gemeente de subsidiekraan dichtdraaide, wilde de organisatie ermee stoppen. Futselaar en consorten richtten een nieuwe stichting op. Op die manier vonden ze aansluiting bij het landelijk atelierweekend Stichting Kunstweek. 
Zo kon vorig jaar een doorstart worden gemaakt. En dat pakte goed uit. De animo was groot. Tevreden constateerde Futselaar dat veel ouders met hun kinderen meekwamen. De kunst zegeviert, beaamt ze. Een fietsroute van 25 kilometer voert langs de Almelose ateliers. \

Frieda Waanders

Ook Frieda Waanders heeft haar atelierdeuren opengezet. Ze heeft haar atelier aan de Herengracht. Dat ze iets creatiefs wilde gaan doen, wist ze al heel vroeg, maar wat precies wist ze niet. "Ik heb het gezocht in de muziek en in webdesign en nog veel meer, maar dat was het allemaal niet", zegt Waanders."Maar toen ik in aanraking kwam met beeldhouwen was het liefde op het eerste gezicht."

Frieda Waanders. Foto Christian van der Meij TT20170921
Volledig scherm
Frieda Waanders. Foto Christian van der Meij TT20170921 © Christian van der Meij

Het mooie aan het maken van kunst is het proces: "Zoeken naar een vorm die past bij het materiaal dat je gebruikt, dat is mooi. Iedere soort heeft zijn eigen uitstraling." Ze gebruikt niet een stijl waar mensen haar aan kunnen herkennen. "Soms is mijn werk figuratief en soms abstracter. Wel werk ik bijna altijd met strakke lijnen en vloeiende vormen. Mensen zeggen dat er een bepaalde kracht in mijn werk zit, maar dat doe ik niet bewust".

Dit is de zevende editie van Open Atelier waar ze aan meedoet. "Het is een laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met je kunst, het proces van het maken en vragen te beantwoorden."

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.