Volledig scherm
Henk B. en zijn vrouw Johanna verdwenen medio vorig jaar uit hun woonplaats Marbella. © Dreamstime

Aanhouding in Almelo vanwege omvangrijke oplichtingszaak

updateALMELO - Drie personen zijn woensdag aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij een omvangrijke oplichting. Eén van de verdachten, de 73-jarige Jan te R., werd aangehouden in Almelo. Onder de gedupeerden is onder andere een verkoper van een camper uit Almelo.

Twee andere personen, de 47-jarige oud-Enschedeër Henk B. en een 48-jarige vrouw, werden aangehouden in een hotel in Huizen. De politie kreeg maar liefst 51 aangiftes binnen tegen de drie, die de afgelopen jaren tal van mensen onder valse voorwendselen geld hebben laten betalen.

List

Negen mensen werden opgelicht in hun zoektocht naar een hypotheek. Via de website van de verdachten werd een alternatieve financieringsmethode aangeboden, maar dat bleek in werkelijkheid een list, waarbij de schade voor de betrokkenen opliep tot € 165.000 euro.

Camper doorverkocht

In Almelo werd een verkoper van een kampeerauto de dupe van de groep. Via een spoedoverboeking zou de kamper worden gekocht, maar dat geld bleek nooit o de rekening verschenen. De camper was echter al wel weer doorverkocht. Schade: € 41.000. Het totale bedrag wat de gedupeerden kwijt zijn aan de drie wordt geschat om ruim een half miljoen, maar de politie heeft nog niet alle aangiftes in het onderzoek opgenomen.

Onderzoek

Het programma TROS Opgelicht besteedde eerder aandacht aan de verdachten, door ze op te zoeken in Spanje. Na een onderzoek van financieel rechercheurs van de politie kwam de zaak in een stroomversnelling en konden de adressen van de verdachten worden achterhaald. Dat leidde woensdag tot drie aanhoudingen: twee in Huizen, één in Almelo.

Almelo e.o.