Volledig scherm
De caravan waar de jongen jaren doorbracht © Bert Kamp

Advocaat van verdacht woonwagen-echtpaar Tubbergen wil stel vrij

ALMELO/TUBBERGEN – Advocaat Roel van Faassen van het verdachte woonwagenpaar Adje B. (58) en Gretha K. (45) uit Tubbergen vraagt drie rechters deze dinsdag het stel vrij te laten. Hun voorlopige hechtenis zou moeten worden geschorst of opgeheven.

Het echtpaar wordt verdacht van het jarenlang bedreigen en uitbuiten van hun zwakbegaafde knecht (31). Hij zou als een soort huisslaaf 16 uur per dag hebben moeten werken in hun kringloopbedrijf. Als hij zijn werk niet naar behoren zou hebben gedaan, zou hij zijn opgesloten in een caravan of schuur bij de woonwagen van de B.’s aan de Verdistraat in het kerkdorp. De hulp zou zijn Wajong-uitkering op B.’s bankrekening hebben moeten storten.

De strafzaak tegen het tweetal wordt deze dinsdag afgetrapt met een zogenoemde pro formazitting. De B.’s zitten sinds medio juli opgesloten. Hij zat in de gevangenis in Almere, zij in de vrouwenvleugel in Zwolle. Verwacht wordt dat de drie rechters direct beslissen over het verzoek om hen op vrije voeten te stellen.

Kort geding
De woningstichting Tubbergen voerde 6 oktober een kort geding tegen het kampers-echtpaar. Aangevoerd werd dat ze ernstige overlast zouden hebben veroorzaakt en hun buren hadden bedreigd. Bij de notaris werden veertien anonieme getuigenissen vastgelegd.

Ook werd gemeld dat de familie B. 748 euro huurschuld had. De huur van hun woonwagen was drie maanden en een week niet betaald, stelde advocate Marieke Douwenga namens de corporatie. Cruciaal in huurgeschillen is een termijn van drie maanden. Rechter Gert van Eerden beslist donderdag over het verzoek om de B.’s van hun standplaats te weren.

Almelo e.o.