Pip ten Velde, Fiep ten Velde, Hilde Slaghuis en Miriam ten Velde vermaken zich in de tuin.
Volledig scherm
Pip ten Velde, Fiep ten Velde, Hilde Slaghuis en Miriam ten Velde vermaken zich in de tuin. © Emiel Muijderman

Akkerrand in Almelo omgetoverd tot pluktuin

ALMELO - De Bolkshoeksweg was al geen straf voor de ogen, maar het groene stukje Almelo kan kennelijk nog fraaier. Op de akkerrand van Miriam en Paul ten Velde prijken nu tal van kleurrijke bloemen en plantjes. Hun eerste poging tot pluktuin blijkt direct raak. 

Tot nu toe vermaakt vooral het gezin Ten Velde zich op de akkerrand. „Afgelopen week kwam er toevallig iemand langs die wat bloemen wilde plukken”, zegt de vrouw des huizes. „Dat was prima. Maar de pluktuin is allereerst voor ons en voor de fauna. Het is geen commercieel initiatief.”

Bijenlint

Met fauna doelt Ten Velde onder meer op de bijen, hazen en patrijzen die veel in het gebied voorkomen. Voor bijen ontstaan tegenwoordig overal in het land speciale tuinen, ook wel Honey Highways geheten. „We hopen dat we met dit metertje akkerrand het goede voorbeeld geven. Misschien brengen we wel meer boeren op dit idee”, zegt de eigenares. „Al zijn wij zelf natuurboeren. We doen het erbij en hoeven er niet volledig van te leven. Reguliere boeren hebben elke meter nodig voor inkomsten.”

Plezier tot november

De tuin staat nu in elk geval volop in bloei. „Tot november heb je er plezier van. En de planten dienen tegelijkertijd als goede groenbemester, zodat je de akkergrond mooi los houdt.”  

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.