Volledig scherm
De plek waar het nieuwe landgoed Vogelsanck moet worden aangelegd. © Lars Smook

Akkoord voor aangepast plan landgoed Vogelsanck in Almelo

ALMELO Het landgoed Vogelsanck in de Westelijke Groene Long mag er van het college van B en W komen. Met nieuwe ontsluitingsweg is ook de buurt akkoord.

Het landgoed van 11,5 hectare met daarop een landhuis, kan er wat het college van B en W betreft komen. Initiatiefnemer Egbert ten Cate, bewoner van de Bellinckhof, gaat zijn plannen nu verder uitwerken. Vervolgens is er nog een bestemmingsplanwijziging nodig om het landgoed daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Het plan van Ten Cate stamt al uit 2011. Begin dit jaar werd het concreet en presenteerde hij het aan de gemeenteraad. Het kwam hem op nogal wat weerstand van bewoners van de Westelijke Groene Long te staan, die vreesden dat hun rust verstoord wordt als er nieuwe bewoners in het gebied komen. Daarom heeft Ten Cate in overleg met de gemeente het plan bijgeschaafd.

Bellinckhof

De grootste verandering zit in de ontsluiting van het landgoed. In het eerste plan was een van de mogelijkheden een ontsluiting via de Bellinkhofsdwarsweg en de Oude Wierdenseweg. Nu is afgesproken dat de ontsluitingsweg over de gronden van de Bellinckhof gaat richting de Wierdensestraat. "De buurt was bang dat er teveel verkeer bij hen langs zou komen", zegt Egbert ten Cate. "Dat probleem is nu opgelost."

Kritiek buurt

De angel lijkt er inderdaad uit, ook de buurtbewoners kunnen zich in deze oplossing vinden. "Ons kritiekpunt was dat de ontsluiting deels over onze weg zou gaan en dat hebben we ook aangedragen", zegt Marten Jan Woudstra. "Hiermee is dat wat ons betreft opgelost, ik hoop dat het een mooi landgoed wordt."

Ook de locatie van het landhuis lag nog open. Er waren twee opties, achter Erve Pezie of vlakbij de hockeyvelden van MHC. Er is voor de eerste optie gekozen. "Dat ligt het dichtst bij de ontsluitingsweg. Bovendien was de plek bij de hockeyvelden minder gelukkig omdat er veel geluid en licht vandaan komt", licht Ten Cate die keuze toe.

Almelo e.o.