De Bornerbroekse feestvierders gaan net als vorig jaar zondag en maandag met de bus op bezoek bij andere carnavalsvereniging in Nederland en Duitsland.
Volledig scherm
De Bornerbroekse feestvierders gaan net als vorig jaar zondag en maandag met de bus op bezoek bij andere carnavalsvereniging in Nederland en Duitsland. © Lenneke Lingmont

Alaaf! Bornerbroek maakt zich op voor luidruchtig carnavalsfeest

BORNERBROEK - Terwijl het in de stad Almelo grotendeels oorverdovend stil blijft tijdens de carnaval, gaat het er in Bornerbroek als altijd heel anders aan toe. Daar bereiden de leden van De Knoll’ntrekkers en de overige carnavalsfanaten zich deze dagen handenwrijvend voor op het carnavalsfeest. 

Het zijn dagen waarin Bornerbroek het in Almelo voor het zeggen heeft. Komende vrijdag krijgt de Bornerbroekse carnavalsvereniging uit handen van burgemeester Arjen Gerritsen om 17.30 uur de stadssleutel. Prins Michel Snieders en zijn vrouw Ilse nemen de sleutel in ontvangst. 

NoordPRoost

Dat betekent dat de sleutel ook dit jaar nog aan ‘die andere Almelose carnavalsvereniging’ voorbijgaat. In Almelo Noordoost, tegen de dorpsgrens van Mariaparochie wordt de laatste jaren gestaag gewerkt aan een florerende carnavalsclub onder de naam NoordPRoost. Die vereniging sprak vorig jaar al de hoop uit ooit de stadssleutel in ontvangst te kunnen nemen, maar wilde eerst verder groeien. Mogelijk doet NoordPRoost volgend jaar een gooi naar het Almelose relikwie.

Voor de gelegenheid nemen de Bornerbroekse hoogheden hun hele gevolg mee naar het stadhuis. In Bornerbroek wordt die avond de bok opgehangen als officiële aftrap van het carnavalsfeest. Het prinsenpaar heeft dan al het seniorencarnaval achter de rug, dat woensdagavond bij het Trivium op het programma staat. Vanaf 18.45 uur is het feest. 

22e carnavalsoptocht

Het feest gaat zaterdag verder met de 22e editie van de Bornerbroekse carnavalsoptocht. Vanuit heel Bornerbroek en het buitengebied komen kinderen en volwassenen naar het dorpshart, om hun outfits en kleurrijk versierde wagens aan het publiek te tonen. Voor de beste buurt ligt traditiegetrouw de Buurtprijs klaar. De optocht begint om 14.30 uur. Als de wagens allemaal binnen zijn, gaat het feest door in het kulturhus. 

Feesten buiten Bornerbroek

De feestvierders verkassen zondagmiddag om 13.30 uur met de bus naar de verenigingen in andere plaatsen, om daar het carnaval verder te vieren. Zo bezoeken de Bornerbroekers De Tolmennekes in Wierden, De Boorköttels in Enter, De Doldraejers in Zenderen en De Knollentrekkers in Weerselo. Maandags zijn de leden van De Knoll’ntrekkers in het Duitse Bocholt te gast. 

Het carnavalsfestijn wordt dinsdag afgesloten met het Leuge Knipp’nbal, vanaf 20.00 uur in het Kulturhus. 

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.