Volledig scherm
Het gebouw van de Nederlandsche Bank aan de Wierdense- straat (later de NMB) waar de bankroof plaatshad. © Stadsmuseum almelo

'Alles over grootste bankroof uit historie in Almelo is welkom'

ALMELO - In 2019 is het 75 jaar geleden dat in Almelo de grootste bankroof in de Nederlandse historie plaatshad. Daarbij werd 46 miljoen gulden buitgemaakt. Aanleiding voor een film, een theaterproductie en exposities waarvoor verhalen worden gezocht.

Woensdag 15 november 1944 plegen acht verzetsmensen, onder leiding van Vriezenvener Derk Smoes, een overval op een filiaal van de Nederlandsche Bank in Almelo. Met een buit van meer dan 46 miljoen gulden is dit - tot op de dag van vandaag - de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis. Het geld is bedoeld om de spoorwegstaking te financieren.

Verhalen
De feiten zijn wel bekend. "Maar er moeten nog zoveel verhalen rond de bankroof van 15 november 1944 zijn, verhalen die nog steeds worden verteld binnen families bijvoorbeeld. Daar zijn we naar op zoek”, zegt Riet Strijker van Stadsmuseum Almelo. Het museum aan de Korte Prinsenstraat is het zenuwcentrum voor exposities die volgend jaar in de plaatsen die op de een of andere wijze een rol speelden in de bankroof, worden gehouden.

Hooiberg
Zo smeedden de verzetsmensen onder leiding van Derk Smoes de eerste plannen in slagerij Eshuis in Wierden, werden de puntjes op de ‘i’ gezet in café Frielink in Harbrinkhoek en kwam de vrachtwagen om de buit van ruim 46 miljoen gulden in te vervoeren van de Rijssense expediteur Willem Meenks. De buit werd verstopt bij de familie Kerkdijk in Daarle en later in een hooiberg bij een boerderij in Daarlerveen. Historische verenigingen en musea in de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden werken daarom samen om het verhaal van de bankroof compleet te maken en zetten elk afzonderlijk een expositie op.

Theaterproductie
Alles wat boven water komt wordt niet slechts gebruikt voor de exposities, maar ook voor de theaterproductie en de film waarmee documentairemaker Tom Egberts bezig is en die in 2019 in roulatie komt; dan is het 75 jaar geleden dat de overval plaatshad. Verhalen over de bankroof of andere interessante verhalen over de laatste oorlogsjaren in Twente kunnen worden gestuurd naar info@degrootstebankroof.nl Bellen kan ook: 085 043 72 92.

Almelo e.o.