Volledig scherm
© Wegener/Cees Baars

Almelo blijkt geen koploper in het opwekken van zonne-energie

ALMELO - Almelo leek half februari opeens koploper te zijn in het opwekken van zonne-energie. Volgens de klimaatmonitor steeg de gemeente van plek 122 naar 1 dankzij zonnepanelen in het buurtje Paradijs en de wijk Schelfhorst-Zuidoost. Het blijkt een vergissing.

De klimaatmonitor houdt in opdracht van de overheid bij hoeveel broeikasgassen gemeenten uitstoten. De gegevens zijn gebaseerd op de Product Installatie Registratie (PIR) van de energienetwerkbeheerders.

20.000 zonnepanelen
Zonne-energiedeskundige Peter Segaar geloofde ‘geen snars’ van de laatste monitor. „Het was zo ongelofelijk veel aan capaciteit. Paradijs stond voor 5 megawatt, dat komt overeen met 20.000 zonnepanelen. Dan moest ik wel een heel groot project in Almelo hebben gemist.” Hij schreef er twee weken geleden al over op zijn website.

Slechts 395 inwoners
De zonne-energiedeskundige ging op onderzoek uit. ‘Paradijs bleek een wijk van slechts 395 inwoners, verspreid over 185 huishoudens, een paar akkertjes en een beetje bos. Dàt wijkje zou dus recordhouder zijn. Maar daar konden die 20.000 zonnepanelen fysiek al nooit passen.’

Aangepast
Nadat Segaar aan de bel trok bij de netwerkbeheerders en de klimaatmonitor is het ijlings aangepast. Het Paradijs ging nu van 5 MWp naar slechts 32 KWp, van mega- naar kilowatts. Dus geen ‘solarutopia’ in Paradijs. Het is onduidelijk hoe de fout is gemaakt. Netbeheerder Cogas vermoedt dat bedrijven en burgers verkeerde gegevens hebben doorgegeven toen zij de PIR invulden. Zeker is dat niet.

Forse rekenfouten
Het komt Segaar wel logisch voor. Hij kraakt de hele registratie van zonne-energie. „Als je dieper in de cijfers duikt dan staan er panelen geregistreerd op plekken waar dat niet kan. Bovendien vullen particulieren en bedrijven vaak verkeerde gegevens in. Kilowattpiek en wattpiek worden door elkaar gehaald. Dan krijg je forse rekenfouten."

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.