Volledig scherm
Het digitaal stemmen kan via computer, telefoon of tablet. © AP

Almelo experimenteert met digitaal stemmen via toegangscode

ALMELO - Stemmen met je mobiele telefoon, waar je maar wilt. De gemeente Almelo experimenteert er volgend jaar mee bij de gemeenteraadsverkiezingen.

De gemeente Almelo ontwikkelt samen met de gemeenten Emmen, Hollands Kroon, Molenwaard en Lingewaard een app waarmee officieel gestemd kan worden. De app moet voor de zomer klaar zijn. In het najaar komt er een try-out met gefingeerde verkiezingen.

Schaduwverkiezing

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 wordt hij gebruikt voor een schaduwverkiezing in deze vijf gemeenten. Bij wijze van proef, naast de officiële stemming met het rode potlood. Als het een succes blijkt, moeten alle Nederlandse gemeenten ermee gaan werken.

In het najaar komt er een try-out met gefingeerde verkiezingen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 wordt hij gebruikt voor een schaduwverkiezing in deze vijf gemeenten. Bij wijze van proef, naast de officiële stemming met het rode potlood. Als het een succes blijkt, moeten alle Nederlandse gemeenten ermee gaan werken.

Programma

Wethouder Irene ten Seldam van Almelo kan niet wachten om de app écht te gaan gebruiken. „Het liefst al bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, maar dat is waarschijnlijk te snel.” Volgens de Kieswet mag er namelijk alleen op papier gestemd worden. „Zolang die wet niet gewijzigd wordt mag de app niet officieel gebruikt worden”, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Inwoners van de vijf gemeenten die de app willen proberen, krijgen een programma om te downloaden op computer, telefoon of tablet. Met daarbij een toegangscode om één keer te kunnen stemmen. „Dat kan vanuit huis, waardoor mensen die slecht ter been zijn niet meer naar het stembureau hoeven”, zegt Ten Seldam. „Maar het is ook handig als je op vakantie bent. Ook dan kan je gewoon zelf je stem uitbrengen.”

Almelo e.o.