Volledig scherm
Een gesloten drugspand in Epe. © Kevin Hagens

Almelo gaat wietkwekers direct uit huis gooien

ALMELO - De gemeente Almelo waarschuwt wietkwekers niet langer voor sluiting, maar gaat hun panden vanaf nu direct vergrendelen. Dat zegt burgemeester Arjen Gerritsen. "Als we meer dan twintig planten vinden gaan we meteen over tot sluiting van een pand. Daarmee laten we zien dat we de georganiseerde criminaliteit die met wietkwekerijen samengaat niet in onze stad accepteren."

Tot op heden is het gebruikelijk dat een burgemeester bij drugsoverlast of risico’s voor de leefbaarheid in de wijk eerst een waarschuwing afgeeft. Gaat de overlast daarna door dan wordt een pand voor drie, zes of twaalf maanden gesloten. De eerste, waarschuwende stap wordt door Almelo nu overgeslagen. "Bij veel soorten overlast ben ik voor waarschuwen, maar bij een wietkwekerij vind ik dat onnodig. Iedereen weet dat het bezit van een hennepkwekerij strafbaar is en dat er geen goede bedoelingen achter zitten."

Toegepast in heel Twente

Almelo loopt met de strengere aanpak voorop, maar Gerritsen zou graag zien dat deze binnenkort in heel Twente wordt toegepast. "Dan moet wel overal de bestuurlijke capaciteit beschikbaar zijn om dit te doen, want een pand sluiten kost veel manuren. Daarom kijken we met de gemeentes of we dit ook gezamenlijk kunnen aanpakken."

Grote consequenties

Het sluiten van een pand heeft grote gevolgen voor de huurder of eigenaar. Als het om een woonhuis staan de bewoners op straat, ondernemers die een wietplantage huisvesten kunnen bedrijfspanden niet langer gebruiken. "Het is niet dat wij graag mensen op straat zetten, wij weten best hoe groot de consequenties kunnen zijn. Ook als je een boef bent. Maar we doen dit om de openbare orde, het leven van alledag te beschermen. En we willen aan de buurt laten zien dat we hun klachten serieus nemen."

Quote

Wietkwe­kers rijden in grote auto’s, menen dat ze een grote bek kunnen hebben en gaan zich onaantast­baar wanen. Dat wil ik hard aanpakken.

burgemeester Arjen Gerritsen

Uitzonderingen en omstandigheden

Poll

Almelo zet wietkwekers meteen het huis uit

  • Goed plan want ze doen iets strafbaars en gevaarlijks (73%)
  • Zo druk je ze alleen maar verder de criminaliteit in (14%)
  • Focus je op de dealer in plaats van de kweker (13%)
1349 stemmen

Vanwege de impact van het sluiten van een pand wordt er volgens de burgemeester altijd rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van betrokkenen. Dat betekent bijvoorbeeld dat er een uitzondering kan worden gemaakt voor gezinnen met jonge kinderen, of mensen die na uitzetting in een onleefbare situatie terechtkomen. "Het is onze taak als overheid om altijd af te wegen of de effecten van een maatregel de problemen eigenlijk niet groter maken. Daarom blijft het maatwerk."

'Grote bek' aanpakken

Met de strengere aanpak perkt Gerritsen bekende risico’s als brandgevaar in. Maar boven wil de burgemeester af van het idee dat een wietkwekerijen zijn bedoeld om 'gezellig een paar cent bij te verdienen'. 

"Het gaat niet alleen om de kweker zelf, achter wietkwekerijen zit een groep georganiseerde criminelen die er veel geld aan verdienen. Dat gun ik iedereen, maar niet als het op illegale wijze gebeurt. Op deze manier sluipt er namelijk ongelijkwaardigheid in de samenleving. Wietkwekers rijden in grote auto’s, menen dat ze een grote bek kunnen hebben en gaan zich onaantastbaar wanen. Dat wil ik hard aanpakken, want dat heeft effect op de mensen in hun omgeving."

In 2016 zijn er in Twente vijf drugspanden gesloten. In Almelo is vorige maand aan de Rohofstraat nog een woning gesloten vanwege hennepteelt en drugshandel. De eigenaar mag daar een half jaar zijn huis niet in.

Almelo e.o.