Volledig scherm

Almelo handhaaft fietsstalverbod Amaliaplein

ALMELO - Het fietsstalverbod zoals het er nu ligt voor de omgeving van het Almelose Amaliaplein moet gehandhaafd blijven. Dat vinden B en W van die gemeente, die de bezwaren tegen het verbod van met name de horeca rond het plein ongegrond verklaren.


Aanleiding tot het fietsstalverbod, dat geldt op vrijdag en zaterdag van 18.00 tot 6.00 uur, was het feit dat hulpdiensten, zoals brandweer en ambulance en politie sterk gehinderd werden als ze in het weekeinde op of in de omgeving van het Amaliaplein moesten zijn. Er is een geval bekend dat de uitgerukte brandweer noodgedwongen terrasmeubilair heeft beschadigd omdat dit tezamen met de gestalde fietsen de doorgang compleet versperde. De gemeente wil de fiets op veilige afstand van dat deel van het centrum opdat politie, brandweer en ambulance bij calamiteiten vrije doorgang hebben.


De uitbaters van Willem de Vierde, Café de Stam, Ibiza, Hookhoes en The Shamrock vinden het fietsstalverbod ‘ongastvrij en ongewenst’ en vrezen omzetverlies. Volgens hen is de zone te groot, omdat hun gasten de fiets zo dicht mogelijk bij hun zaak willen stallen.
De gemeente is van mening dat met de uitbreiding van de gratis stalling in de fietsparkeerkelder Stadserf tot een capaciteit van 400 fietsen er voldoende stallingsruimte in de nabije omgeving van het Amaliaplein aanwezig is.


De commissie van Advies voor Bezwaaarschriften buigt zich woensdag 19 oktober om circa 17.45 uur in het stadhuis over de bezwaren tegen het fietsstalverbod.

Almelo e.o.