Volledig scherm

Almelo heeft primeur met digitaal aanvragen paspoort

ALMELO - Een paspoort of ID-kaart aanvragen kan nu ook digitaal in Almelo. De gemeente is daarmee de eerste in Nederland. Voor het inleveren van pasfoto’s is in de stadhuishal een ‘snelbalie’ ingericht. „Binnen vijf minuten hebben mensen een nieuw paspoort”, verzekert manager burgerzaken Evelien van Rijswijk.

De online-service werkt als volgt. Op de site van de gemeente Almelo kunnen burgers met behulp van hun DigiD een paspoort of ID-kaart aanvragen. „Ze hoeven dan alleen de lichaamslengte in te voeren en te betalen. De rest van de gegevens is al ingevuld”, verklaart Van Rijswijk.

Balie 3
Betalen geschiedt via iDEAL. Vervolgens kan er via de site een afspraak voor het afhalen van de reisdocumenten worden gemaakt. „We hebben er speciaal een balie voor vrijgemaakt, balie 3.” Daar dienen burgers hun pasfoto’s (kleur) in te leveren. In een paspoort moet tevens een vingerafdruk en natuurlijk een handtekening. Vervolgens wordt het reisdocument klaargemaakt. „Dat gaat heel vlot. Binnen vijf minuten.”

Druktebestendig
Met de online-service speelt Almelo in op de hausse aan aanvragen die in november en december wordt verwacht. „Net als vijf jaar geleden, toen we in korte tijd 2.500 reisdocumenten verstrekten, wordt het straks gigantisch druk. Met de online-service in combinatie met de snelbalie kunnen we de wachttijden in de publiekshal aanzienlijk verminderen”, voorziet de manager burgerzaken. Op de prijs van reisdocumenten heeft de vlotte afhandeling geen invloed.

Almelo is de eerste gemeente die de applicatie voor deze online-service heeft besteld. Eerder had Almelo de primeur met digitale geboorteaangifte.

Almelo e.o.