Volledig scherm
Burgemeester Arjen Gerritsen, op archiefbeeld, in gesprek met een verslaggever van Tubantia. © Emiel Muijderman

Almelo kan wel extra betalen voor Regio Twente, maar wil dat niet

ALMELO - De gemeente Almelo heeft moeite met de toenemende kosten voor het gemeentelijk samenwerkingsverband de Regio Twente. Opnieuw wordt gemeenten gevraagd bij te dragen. Dit keer voor extra personeel. Almelo wil dat niet.

De Regio Twente heeft extra personeel nodig om nieuwe regels rond privacy uit te voeren. Kosten: 2,5 ton. Ook is er meer geld nodig om het vergaderen van de Twenteraad voort te zetten. Dat kost 20 mille. Om dat te kunnen betalen, gaat de Regio Twente volgens de gemeenteraad van Almelo ‘weer met de pet rond’. Voor Almelo gaat het om een kleine 10.000 euro.

Wel geld

Almelo kan dat betalen, maar wil dat niet. Het is immers de zoveelste verhoging van kosten voor de Regio Twente. Daarom klom Almelo in de pen en maakt bezwaar. Burgemeester Arjen Gerritsen: „Wij zien een structurele lastenuitzetting.” 

Met andere woorden: het wordt almaar duurder. Terwijl het groeien van de organisatie haaks staat op de uitgangspunten van de Regio Twente, zei het VVD-raadslid Yvonne Bijenhof onlangs in een vergadering. De ambtelijke organisatie van de Regio Twente zou klein, simpel, flexibel en effectief moeten zijn. Dat staat in een advies van de gezamenlijke gemeentesecretarissen. 

Ongenoegen

Bijenhof herinnerde er daarbij nog eens aan, dat over het stijgen van de kosten al vaker aan de bel is getrokken. Iets waarover christendemocraat Ton Trienen in de vergadering zei: „We hebben al meermalen ons ongenoegen kenbaar gemaakt. Maar blijkbaar heeft de meerderheid van het regiobestuur daaraan geen boodschap.”

Burgemeester Gerritsen is helder in wat de regio zou moeten doen. Hij zegt dat de Regio Twente de organisatie van de nieuwe privacyregels eerst in eigen huis moet oplossen. „Dat moeten wij als gemeente ook.” 

‘Dit moet stoppen’

Het ‘uitdijen van de Regio Twente’ moet dus stoppen, vindt Almelo. Dat is de reden dat er al geruime tijd wordt gewerkt aan een plan voor een afgeslankte organisatie die efficiënter werkt en de kosten voor de gemeenten en dus voor de burger zoveel mogelijk beperkt. Almelo is daarvan een groot voorstander. Toen een deel van het dagelijks bestuur van de Regio Twente onlangs toch weer op de rem trapte, stapte Gerritsen uit onvrede als bestuurslid op. 

Inmiddels is er wel weer enige hoop dat de voorstellen bij de volgende vergadering van het algemeen bestuur op 11 december alsnog de eindstreep halen.

Almelo e.o.