Volledig scherm
© Joris Buijs / PVE

Almelo karig voor student met een beperking

ALMELO - Enschede en zeker Almelo zijn niet erg royaal voor studenten met een functiebeperking. De individuele studietoelage die de twee gemeenten verstrekken, is aan de lage kant. Almelo zit landelijk zelfs bij de vijf gemeenten met de laagste toelage.

Studenten hebben recht op een toelage als ze vanwege een functiebeperking er geen bijbaantje bij kunnen nemen. Voor 2015 was die voor iedereen vastgesteld op 25 procent van het minimum-inkomen, gelijk aan tien uur werken per week. Voor een 18-plusser kwam dat neer op 189 euro per maand en voor een 22-plusser op 399 euro. Met de invoering van de Participatiewet kwam de verstrekking van de toelage bij de gemeenten te liggen. Die kunnen ook zelf bepalen hoe hoog die is.

Verschillen

Uit onderzoek van de studentenvakbond LSVb blijkt dat er tussen de gemeenten grote verschillen zitten. Zwolle is met 310 euro het meest ruimhartig. Heerlen met 31 euro de grootste krent. Almelo staat op de vierde plek van meest zuinige gemeenten met 59 euro. Enschede zit in de middenmoot met 71 euro per maand.

Een woordvoerder van de gemeente Almelo kan niet aangeven waar die 59 euro op is gebaseerd. Hij verwijst naar het besluit van de Almelose gemeenteraad van december 2014, voorafgaande aan de invoering van Paticipatiewet. Daarin gaat het om een bedrag van 350 euro per half jaar. Als reden om de toelage beperkt te houden, wordt genoemd dat de raad wil voorkomen dat jongeren ‘bijstandsafhankelijk’ raken. Dertien Almelose studenten krijgen een individuele studietoelage. Enschede laat weten dat de 71 euro te maken heeft met het beperkte budget en het aantal studenten dat een toelage krijgt. Hengelo viel buiten het onderzoek. Daar werd de hoogte van de toelage in 2017 al vastgesteld op 100 euro.

Almelo e.o.