Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Almelo klimt uit een diep financieel dal

ALMELO - De gemeente Almelo klimt op een diep financieel dal. Er moeten nog miljoenen bezuinigd worden, maar Almelo komt twee jaar eerder dan verwacht uit de rode cijfers.

De financiën van de gemeente Almelo zien er nog niet al te rooskleurig uit. Er is een negatief weerstandsvermogen (de mate waarin de gemeente in staat is financiële tegenvallers op te vangen) van 11 miljoen euro. En in 2017 moet er weer 4,2 miljoen euro bezuinigd worden. Maar de gemeente ligt op koers met de bezuinigingen waarover in 2015 is besloten. "Het gaat financieel beter dan gedacht", aldus wethouder Alex Langius vrijdagmiddag bij de presentatie van de begroting 2017.

Het weerstandsvermogen was begin dit jaar nog 19 miljoen euro in de min. Begin 2017 is dit met 8 miljoen verbeterd naar min 11 miljoen. Bovendien komt het eigen vermogen eerder in de plus dan verwacht. In 2019 staat Almelo weer op het nulpunt, dat naar verwachting in 2021 bereikt zou worden. Een stad met de omvang van Almelo zou overigens een weerstandsvermogen van 17 miljoen euro in de plus moeten hebben.

Almelo staat onder preventief toezicht van de provincie. Langius verwacht dat dit toezicht nog tot 2018 blijft.

Almelo e.o.