De Aalderinksingel in Almelo: de gevaarlijkste weg van Nederland
Volledig scherm
De Aalderinksingel in Almelo: de gevaarlijkste weg van Nederland © Lars Smook

Almelo laat onderzoek doen naar gevaarlijkste weg van Nederland

ALMELO - Een extern bureau gaat onderzoek doen naar de Aalderinkssingel in Almelo. De straat werd onlangs uitgeroepen tot ‘gevaarlijkste weg van Nederland’. De gemeente Almelo heeft woensdag het onderzoeksbureau Goudappel Coffeng opdracht gegeven om de weg onder de loep te nemen. „Wij nemen de signalen zeer serieus”, aldus de gemeente.

De Aalderinkssingel is van de 43.188 regionale, provinciale en lokale wegen in Nederland de állergevaarlijkste, zo bleek recent uit onderzoek van verkeersbureau VIA. Het bureau bracht de onveiligste wegen van het land in kaart voor de STAR, dat is een samenwerkingsverband van de politie en verzekeraars.

Alarmerend

Volledig scherm
© Lars Smook

„We hadden de weg zelf al in het vizier, maar dit onderzoek is voor ons wel alarmerend geweest”, vertelt wethouder Arjen Maathuis van Almelo. De wethouder heeft spoed gezet achter een extern onderzoek naar de Aalderinkssingel. Uit dat onderzoek moet duidelijk worden waarom de weg zo gevaarlijk is.

„Bottelneck is de rotonde in de weg, maar het onderzoek moet uitwijzen wat de toedracht van de ongevallen is. Misschien zit het 'm in de aanleg van de rotonde, maar het kan natuurlijk ook in het gedrag van mensen zitten.”

Dodelijke ongevallen

Dat de Almelose singel tot gevaarlijkste weg van Nederland is uitgeroepen, komt vooral vanwege de twee dodelijke ongevallen die er in vijf jaar tijd plaatshadden. Eén van die ongevallen was een eenzijdig ongeval. Onder meer De Volkskrant had daarop kritiek op het onderzoek, dat veel te cijfermatig zou zijn. Maathuis deelt die kritiek niet. „Ik bagatelliseer niks, want cijfers liegen niet. Ieder ongeval is er een te veel.”

Onderzoeksbureau Goudappel Coffeng brengt de Aalderinkssingel de komende weken in kaart, van analyse tot aanbevelingen. Maathuis verwacht de resultaten van het onderzoek binnen een maand.

Almeloërs over de weg

Dat de Aalderinkssingel in Almelo de gevaarlijkste weg van Nederland is, vinden de Almeloërs die de weg regelmatig gebruiken geen verrassing. Bekijk de reacties in onderstaande video:

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.