Volledig scherm
Rellen in de binnenstad van Almelo, voorafgaand aan de wedstrijd tussen Heracles en FC Utrecht. © TCT

Almelo op slot voor voetbalfans

ALMELO - De binnenstad van Almelo is in ieder geval voor de rest van het seizoen verboden terrein voor supporters van uitspelende voetbalclubs. Dat heeft burgemeester Arjen Gerritsen bepaald naar aanleiding van het tweede geweldincident voorafgaand aan een wedstrijd van Heracles Almelo. Gevolg is dat de stad morgen voor supporters van Vitesse verboden gebied is.

In amper een maand tijd is Almelo tot twee keer toe opgeschrikt door supportersgeweld. En beide keren, voorafgaand aan thuiswedstrijden van Heracles tegen FC Utrecht (11 maart) en SC Heerenveen (afgelopen zaterdag), kwam het als een verrassing voor politie en gemeente.

Toen fans van FC Utrecht en Heracles op 11 maart vernielingen aanrichtten op het Amaliaplein, wilde burgemeester Gerritsen nog niet aan toegangsverbod voor bezoekende supporters. "Maar omdat het nu voor de tweede keer in een kort tijdsbestek is gebeurd, heb ik dit besluit genomen. Het is onaanvaardbaar dat binnenstadondernemers te maken krijgen met vernielingen door voetbalsupporters."

Steun

Een groep van zo'n dertig SC Heerenveenfans zorgde afgelopen zaterdag voor vernielingen bij biljartcafé 't Hoekje. In een overleg tussen gemeente, het Openbaar Ministerie, de politie en Heracles volgde van alle kanten steun voor het besluit van Gerritsen. Zelf betreurt de burgemeester dat de binnenstad niet langer voor iedere voetbalfan toegankelijk is. "Want we willen een gastvrije stad zijn, waar iedereen een gezellige pot voetbal kan kijken. Almelo was ook nog een van de laatste steden waar uitsupporters gewoon welkom waren. Helaas komt daar nu een einde aan."

Omwisselpunten

Supporters van uitspelende clubs mogen, afhankelijk van de risicoanalyse, nog wel op eigen gelegenheid naar Almelo, maar krijgen niet langer de tijd om een bezoek te brengen aan de binnenstad. Gerritsen: "Door dit tweede incident in korte tijd voeren we omwisselpunten in voor supporters van de uitclubs. Doordat ze dan pas laat het wedstrijdkaartje krijgen, hebben ze geen tijd meer om de binnenstad te bezoeken."

Voor morgen, als Heracles het opneemt tegen Vitesse, verscherpt Gerritsen de politiecontroles in de binnenstad. "Vitessefans die zich daar ophouden zonder geldige reden, worden verwijderd", aldus de Almelose burgemeester.

Almelo e.o.