Volledig scherm
© Mark Mensink

Almelo op vingers getikt: besluit voormalig stadhuis moet over

ALMELO - De gemeente Almelo moet een nieuw besluit nemen over een eventuele aanwijzing van het oude stadhuis als gemeentelijk monument. Dat heeft de Rechtbank Overijssel bepaald.

De Bond Heemschut en de stichting Cuypersgenootschap hebben de gemeente vorig jaar verzocht het oude stadhuis, een ontwerp van architect J.J.P. Oud, op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. De gemeente weigerde dat en verklaarde een bezwaar daartegen van de verzoekers ongegrond. Dat laatste is echter onvoldoende gemotiveerd gebeurd, oordeelt de bestuursrechter van de Rechtbank Overijssel in Zwolle nu.

Niet serieus
Een van de redenen van de gemeente om het oude stadhuis niet als monument aan te wijzen was dat het bestuur de handen graag vrij wil houden bij het zoeken van een andere bestemming voor het gebouw. Volgens de bestuursrechter zijn burgemeester en wethouders daar vrij in, maar dat ontslaat ze niet van de plicht om een goede belangenafweging te maken. En dat is onvoldoende gebeurd, zo blijkt uit het vonnis van de rechter. Zo werd een advies van de provinciale monumentencommissie Het Oversticht over de aanwezige monumentale waarden van het gebouw te weinig serieus genomen.

Almelo e.o.