Volledig scherm
Burgemeester Arjen Gerritsen (links), Herman Finkers en schilder Freddy Hoevers (rechts) bekijken het nieuwe raamgedicht. © Lenneke Lingmont

Almelo's Volkslied van Herman Finkers nu op ruit van Broekhuis

ALMELO - De tekst van het Almelo’s Volkslied siert sinds donderdag de ruiten van Broekhuis, aan de kant van Het Kolkje. Handgeschilderd door de Almelose schilder Freddy Hoevers. Die er ook een portret van maker Herman Finkers naast schilderde.

Donderdagmiddag werd het onthuld door Finkers en burgemeester Arjen Gerritsen. Want het is ook bedoeld als welkomstcadeau aan de nieuwe burgemeester. Die dat zelf overigens veel te veel eer vindt. "Er is een mooie plek bij gekomen voor alle Almeloers."

Een plek die de laatste maanden steeds meer is gaan bruisen door de komst van diverse bedrijven naar Het Kolkje. En daar wil ook Broekhuis graag aan meedoen. „Het was een rustig straatje waar nu veel mensen doorheen komen”, zegt eigenaar Kees Schafrat van Broekhuis. „Wij hadden hier een kaal raam en wilden er wat mee.” Al snel kwam het idee voor het raamgedicht. „Het Almelo’s Volkslied is dan een mooi gebaar”, vindt Schafrat. „En toen bekend werd dat Arjen Gerritsen naar Almelo kwam leek het mij een mooi welkomstgeschenk.”

Herman Finkers is in zijn nopjes met de manier waarop zijn volkslied op het raam van de boekhandel staat. Hij voelt nog even aan de ruit om zeker te zijn dat het er echt met de hand is opgeschilderd. „Het is echt prachtig gedaan”, vindt Finkers. „Het volkslied is per toeval ontstaan. Ik was bezig met de cd Koo wit de floo en kwam erachter dat Almelo nog geen volkslied had. En dan geldt, wie het eerst komt die het eerst maalt. Dus ik heb gewoon een volkslied geschreven.”

Almelo e.o.