Het verschil tussen led-verlichting en oude straatverlichting is op deze foto mooi te zien. Het witte licht is led-verlichting en de oranje lampen zijn de oudere modellen.
Volledig scherm
Het verschil tussen led-verlichting en oude straatverlichting is op deze foto mooi te zien. Het witte licht is led-verlichting en de oranje lampen zijn de oudere modellen. © Rink Hof

Almelo stapt volledig op led-lampen over voor openbare verlichting

ALMELO - Binnen nu en vier jaar moet vrijwel alle openbare verlichting in Almelo vervangen zijn door led-lampen. 

De gemeente Almelo kan zo 65 procent besparen op de energiekosten en ook de CO2-uitstoot daalt met bijna 1 miljoen kilogram. Aan het gebruik van led-lampen kleeft eveneens een financieel voordeel. Als de in totaal 11.333 lampen vervangen zijn door led-verlichting, bespaart de gemeente jaarlijks rond de 100.000 euro. 

De lampen worden in de periode van 2020 tot en met 2023 in fases vervangen. De eerste twee jaar 3.404 lampen per jaar en de laatste twee jaren iets meer dan 2.000 lampen per jaar. De vervanging kost de gemeente Almelo in eerste instantie bijna 3,5 miljoen euro, maar door de besparing die de led-verlichting oplevert, is het financiële voordeel op de lange termijn groter. Bovendien gaan led-lampen langer mee. 

Een belangrijke reden voor de snelle vervanging van de huidige verlichting is dat veel masten en lampen in de Almelose straten toch al de uiterste houdbaarheidsdatum naderen. Vandaar dat ervoor gekozen is om dan maar direct door te pakken en de komende jaren led-lampjes in de armaturen en masten te draaien.  

  1. In deze ongekende crisis verdienen autoriteiten steun van de bevolking
    PREMIUM
    COLUMN

    In deze ongekende crisis verdienen autoritei­ten steun van de bevolking

    Natuurlijk is de verleiding groot om op dit podium enkele kritische kanttekeningen te plaatsen bij de omstreden vergadering van de Almelose gemeenteraad afgelopen maandag. Een kwartier nadat het kabinet op strenge toon alle samenkomsten verbood, dook het Almelose stadsbestuur met twintig man de raadszaal in. Mocht dat wel? Het kwam over als slecht voorbeeld en verwarrend signaal richting de burgers. Er werd zelfs aangifte gedaan.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.