Volledig scherm
Julia (links) en Quinty beginnen voor de deur van school al direct met opruimen. © Bert Kamp

Almelo stukje schoner door afvalchallenge Zone.College

ALMELO - Gewapend met een prikstok, handschoenen en een vuilniszak sjokken ze langs de weg. Geconcentreerd speuren scholieren Quinty en Julia de omgeving af. Het tweetal zoekt rommel. Blikjes, verpakkingen en peuken te over. Hoe meer ze opruimen en meenemen in de vuilniszak, hoe groter de kans op een prijs. De dames zitten in de eerste van het vmbo op het Zone.College (voorheen AOC Oost). 

Die school gaat er prat op een groene onderwijsinstelling te zijn. De afvalchallenge past daar prima bij. „De afgelopen weken hebben de leerlingen op allerlei manieren geleerd over afval”, zegt docent en klassenmentor Matthias Kattelaar. „Zo lieten we ze zien wat wel en niet verteert en hebben we beelden gezien van de plastic soep in de oceanen.”

Een belangrijk doel is om de kinderen bewuster te maken. Ze ook te laten nadenken over wat ze zelf allemaal achteloos van zich afgooien. „Dat doe ik nu wel minder”, zegt de Rijssense Julia. „Ik kijk juist veel meer om me heen als ik door Rijssen loop of fiets of ik rommel zie liggen. Als ik inderdaad troep zie, ruim ik dat nu ook wel eens op.” Wat ze vooral verwachten tegen te komen? „In Almelo zie ik vooral veel blikjes en zakjes”, zegt Quinty, die uit Almelo komt.

Geen drugsafval

De leerlingen mogen overigens niet alles van de weg plukken, benadrukt docente Anita Heerding. „Spuiten en ander drugsaanval moeten ze absoluut laten liggen. Dat melden ze dan bij ons en wij laten de gemeente weten waar die troep ligt.”    

De groepjes leveren de zakken aan het einde van de schooldag in. Komende maandag volgt de uitslag van de afvalchallenge.

Almelo e.o.