Volledig scherm
Archieffoto van het NAVO-depot in Almelo. Dit is binnen, buiten staan de desbetreffende voertuigen © archieffoto Rikkert Harink

Almelo tikt Defensie op de vingers over lekkende legervoertuigen

ALMELO - De gemeente Almelo wil dat het ministerie van Defensie per direct iets doet aan lekkende, militaire voertuigen die zijn gestald bij het Navo-depot op het Bedrijvenpark Twente.

Ook moet de inmiddels ontstane bodemverontreiniging ongedaan worden gemaakt. Gebeurt dit niet, dan moet Defensie per week een dwangsom van 30.000 euro per overtreding betalen aan de gemeente. Dit kan oplopen tot maximaal 180.000 euro.

Dat schrijft het gemeentebestuur van Almelo in een aangetekende brief aan het ministerie van Defensie.

Brandstof
Afgelopen woensdag heeft een milieucontroleur van de gemeente de militaire voertuigen op het defensieterrein nabij Aadorp gecontroleerd. Daarbij werd duidelijk dat er in een tiental militaire voertuigen nog vloeistoffen, zoals koelvloeistof, olie en brandstof, aanwezig zijn en dat er voertuigen vloeistof lekken. Deze zijn in de terreinbodem terecht gekomen en dat is in strijd met de regels, stelt de gemeente Almelo.

„De voertuigen hoeven niet weg, maar de lekkage in de grond moet gestopt worden", reageert wethouder Irene ten Seldam. "Ze kunnen de voertuigen bijvoorbeeld ‘inpakken’, maar dat is niet aan ons. We willen dat ze per direct deze milieuovertreding beëindigen. Hoe, dat is aan Defensie. Zij zijn nu aan zet.”

Onderzoek
Het ministerie van Defensie laat in een reactie weten dat het bezig is met een eigen onderzoek naar de gang van zaken. ‘Gedurende dit onderzoek doet het ministerie van Defensie geen uitspraken over dit onderwerp.’

Almelo e.o.