Volledig scherm
Monique Moelard en Hala Yousif (rechts) in de 'klas' bij Oranje Nassau © Lenneke Lingmont

Almeloërs met uitkering zetten hersenen weer aan het werk

ALMELO - Vrijwilligers die via hun club een opleiding volgen en zo aan het werk worden geholpen: in Almelo testen ze ermee.

Ze is al zestien jaar in Nederland, maar toch heeft Hala Yousif (37) nog altijd moeite met de taal. Althans, dat vindt ze zelf. Maar als de geboren Irakese aan een tafel in de kantine van Oranje Nassau haar verhaal doet, is van een taalachterstand weinig te merken.

Yousif vertelt honderduit. Over hoe ze jaren geleden uit Bagdad vluchtte voor de oorlog. Over hoe ze in een Nederlands asielzoekerscentrum terecht kwam, in Vroomshoop en later in Almelo belandde. En over de presentatie die ze zojuist gegeven heeft over dadels, voor haar medeleerlingen. In het kader van de opleiding die ze volgt bij ON.

Gratis opleiding
Want dat is de reden dat Yousif vandaag bij de voetbalclub is. Ze volgt daar, samen met 14 anderen, een mbo-opleiding, niveau 1. Gratis. Een initiatief van de actief betrokken clubs, Soweco, Scoop en het ROC van Twente. Het doel? Mensen die al langere tijd een uitkering hebben, toch weer aan het werk krijgen.

En dat is ook wat Yousif wil. Ze heeft jaren geleden wel gewerkt, maar nadat ze trouwde en kinderen kreeg, werd voor de kinderen zorgen haar daginvulling. „Ik raakte geïsoleerd”, zegt de inmiddels gescheiden moeder. „Dat kwam ook door mijn ex.” De kinderen wonen nu al een tijd bij hun vader. Hala Yousif ziet ze niet zo vaak meer. „Het is een trieste situatie”, geeft ze aan. „Maar nu wil ik mijn leven een andere wending geven."

Stofdoeken
Ook voor Monique Moelard (49) is de gratis opleiding een uitkomst. Ze heeft al een hele tijd niet meer gewerkt, is gescheiden, maar wil wel graag weer aan de slag. „Ik doe nu ineens weer staartdelingen”, vertelt de vrijwilligster van PH lachend. „Ik was daar altijd heel goed in, dat was ik vergeten. Het enige wat ik nog telde waren de stofdoeken in de kast.”

  1. Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    ALMELO - Ze zetten de stad op de menukaart en zorgen daarmee voor een verlevendigd straatbeeld. Het is een citaat uit het juryrapport bij de Energiek Almelo Award 2017. De ondernemersprijs is gewonnen door Gabriël (r.) en Stefan Urucoglu. De prijs is woensdagmiddag in het Theaterhotel uitgereikt door voorzitter Pieter Mulder van het ondernemerscollectief. De broers Urucoglu zijn eigenaren van restaurant Kreta en café 't Hookhoes. "Onvermoeibaar en vol ideeën hebben ze van hun horecagelegenheden iets bijzonders gemaakt", aldus de jury. De prijs onderstreept ook het sociale hart van de ondernemers. "Door het organiseren van allerlei evenementen zorgen zij er ook voor dat Almeloërs die het minder hebben getroffen een zetje in de rug krijgen."

Almelo e.o.