Volledig scherm
Selfie van Arno Germs en Emma Vissia, gemaakt vlak na hun aankomst in Indonesië op 16 juli. © Arno Germs

Almeloos paar: twee aardbevingen in één vakantie

UBUD/ALMELO - Het Almelose paar Arno Germs (56) en Emma Vissia (57) maakte tijdens hun vakantie in Indonesië binnen een week twee aardbevingen mee. Vorige week op Lombok en zondag op Bali. “De schrik zit er nu wel in.”

“We dachten even dat er in de hotelkamer boven ons een heftig feestje was”, zegt Emma Vissia. “Het plafond begon plotseling te schudden. En toen riep Arno: ‘dit is er weer één. Naar buiten!’. ” Aan de rand van het zwembad van hun twee verdiepingen tellende hotel nabij Ubud, centraal Bali, waande het Almelose stel zich op een vlonder, zegt Emma. “Het water klotste over de rand van het bad en ik merkte aan de hotelmedewerkers, die ook naar buiten waren gevlucht, dat ze bang waren. Zij kennen de omstandigheden daar beter dan wij en dat maakt je er dan ook weer niet geruster op. De adrenaline gierde echt door mijn lijf.”

Schuddend huisje

Twee uur na de aardbeving die werd geregistreerd om 19.45 uur lokale tijd – 13.45 Nederlandse tijd – doet Emma Vissia, docent aan het ROC en taalcoördinator bij de bibliotheek Almelo, echter al weer tamelijk nuchter verslag van haar avonturen in Indonesië. “Vorige week zondag waren we dus op Lombok. Toen begon ons rieten huisje plotseling te schudden. Ik dacht nog dat er iemand buiten voor de grap aan de rieten wand liep te trekken.” Ook toen reageerde Arno Germs, in Almelo vooral bekend als muzikant, het meest alert en sleurde Emma mee naar buiten.

Scheuren in wanden

Schade op Bali heeft Emma Vissia nog niet gezien. “Waar wij zijn, staat alles gelukkig nog overeind. Maar vorige week, op Lombok, zagen we hotels met grote scheuren in de muren en ingestorte huizen.” Woensdag vliegen ze terug. Ze vinden het ook ‘mooi geweest’, zegt Emma. Vooral omdat er ook nog naschokken kunnen volgen. “We zijn wel alert nu. Onze rugzakken staan ingepakt naast ons bed en de schuifdeuren hebben we ook ’s nachts niet op slot, zodat we zo naar buiten kunnen als het nodig is.”

Tsunami-waarschuwing

Er was gisteren ook nog een tsunami-waarschuwing voor Lombok, Bali en delen van Java en Sulawesi. Die waarschuwing werd in de loop van de avond – lokale tijd – echter ingetrokken. “We zitten hier in Ubud een heel stuk van de kust, dus voor een tsunami hoeven we niet echt te vrezen. Maar het is ook wel mooi geweest zo, met twee aardbevingen”, vindt Emma Vissia.

Bekijk hieronder de paniek die de aardbeving veroorzaakte bij Nederlandse toeristen:

Almelo e.o.