Volledig scherm
John Kerstens, kamerlid voor de Partij van de Arbeid (PVDA), heeft ook vragen gesteld naar aanleiding van het artikel. © ANP

Almeloos zorgbureau zorgt voor politieke opschudding

ALMELO - De fracties van PvdA , Groen Links, SP, en Leefbaar Almelo vragen het college hoe het kan dat een groot deel van het zorgbudget als winst verdwijnt in de zakken van zorgondernemers. Andere Twentse PvdA-fracties doen hetzelfde.

De vragen volgen op een artikel van Follow The Money (FTM), een organisatie voor onderzoeksjournalistiek in de financiële sector. Het artikel gaat over de gevolgen van het Nederlandse zorgsysteem, waarbij ondernemers als gevolg van de marktwerking winsten mogen uitkeren. In het verhaal wordt het Almelose zorgbureau Anahid (Armeens voor ‘zuiver’) financieel doorgelicht. Daaruit blijkt dat de eigenaar zichzelf enorme bedragen uitkeert. 

Geschrokken

Over 2007 werd over een omzet van 1,4 miljoen euro ruim 919.000 euro winst geboekt. Dat komt volgens FTM neer op een winstpercentage van 66,8 procent. Terwijl 10 procent normaal is.  Van die ruim negen  ton werd zes ton als dividend uitgekeerd aan aandeelhouder Hortian B.V. , eigendom van diezelfde ondernemer. In een brief aan het college zeggen de genoemde raadsfracties ‘erg geschrokken te zijn dat thuiszorgbedrijven in Twente enorme winsten maken’. Ze vragen de gemeente dit soort uitwassen tegen te gaan.

Uitvreters

Ook elders roert de PvdA inmiddels de trom. De PvdA afdelingen in Dinkelland, Hof van Twente, Hengelo en Enschede stellen dezelfde vraag aan hun colleges. ‘Wat wordt er gedaan om exorbitante winstuitkeringen in de thuiszorg te bestrijden’, vragen ze in een gezamenlijke brief. ‘Wij willen zo snel mogelijk weten waar dit soort uitvreters actief zijn en hoe we van ze afkomen’.

Het PvdA Tweede Kamerlid John Kerstens heeft eveneens vragen gesteld na aanleiding van het artikel van FTM. Zorgbureau Anahid was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Almelo e.o.