Volledig scherm
© Charel van Tendeloo

Almelose autohandelaar Hans H. hoeft cel niet in

ALMELO - De 44-jarige autohandelaar Hans H. uit Almelo is door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor slechts een deel van de feiten die hem ten laste werden gelegd in de Almelose rechtbank, twee weken geleden.


H. is veroordeeld voor foute aangiften van de omzetbelasting van zijn autobedrijf in 2013 en 2014. Daardoor liep de Belastingdienst een bedrag van 172.068 euro mis. H. krijgt daarvoor een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke straf van zes maanden cel met drie jaar proeftijd.
Over fouten met de aangiftes van 2011 en 2012 werd hij vrijgesproken. Daarmee was in totaal 300.000 euro gemoeid.
Hans H. droeg jarenlang geen belasting af over de exclusieve auto’s die hij verkocht. Hij betoogde bij de meervoudige kamer dat hij niet wist dat dat strafbaar was.

De officier van justitie eiste een veel zwaardere gevangenisstraf dan uiteindelijk is opgelegd: namelijk achttien maanden waarvan zes voorwaardelijk.
Door de mildere uitspraak van de rechtbank hoeft H. niet de cel in, dat gebeurt alleen als hij opnieuw de fout ingaat binnen zijn proeftijd. De rechtbank hield ook rekening met de medewerking die H. gaf aan het onderzoek en dat hij niet eerder voor soortgelijke feiten met politie en justitie in aanraking is geweest.

Almelo e.o.