Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Almelose autohandelaar leende half miljoen aan verdacht bedrijf

ALMELO – De van drugshandel verdachte Wiebe van B. leende vorig jaar vijf ton van autohandelaar Ben Lenferink. Diezelfde Lenferink vroeg niet veel later het faillissement van Van B.’s bedrijf ANM aan.

De lening die Lenferink aan autobedrijf ANM van Wiebe van B. verstrekte, staat vermeld in het faillissementsverslag. Dat is in bezit van de Twentsche Courant Tubantia. Van B. zit vast op verdenking van grootschalige wiethandel en witwasserij. Lenferink zegt dat hij niets met vermeende misdrijven van Van B. te maken heeft.

Hennepbende
Mei dit jaar rolde de politie een hennepbende op met als hoofdverdachten leden van de familie Van B. In de dagen erna legde het Openbaar Ministerie (OM) beslag op meer dan honderd auto’s van autobedrijf ANM in Almelo. Het OM denkt dat de familie de auto’s gebruikte om drugsgeld wit te wassen. Eigenaar Van B. zit sinds 10 mei vast op verdenking van onder andere grootschalige wiethandel en witwasserij. Zijn bedrijf werd 15 juni failliet verklaard.

Niet blij
Het pand van waaruit Wiebe van B. zijn autobedrijf dreef, is eigendom van autohandelaar Lenferink. De Almeloër zegt desgevraagd dat hij niet met Wiebe van B. en al helemaal niet met diens vermeende criminele praktijken geassocieerd wenst te worden. Hij ontkent aanvankelijk zelfs dat hij zaken met Van B. heeft gedaan. „Absoluut niet.” Maar dan: „Ik ben niet blij met zo’n huurder. Als waar is waarvan hij wordt verdacht, dan mogen ze hem wat mij betreft nooit meer vrijlaten.”

Kort geding
Intussen probeert Lenferink zijn belangen zeker te stellen. Hij vordert bijna een half miljoen euro van ANM: een lening aan het bedrijf van 425.000 euro en een huurbedrag van 30.000 euro. Om bij de auto’s te komen heeft hij het OM voor de rechter gedaagd. De in beslag genomen auto’s vertegenwoordigen naar schatting een bedrag van 1 miljoen euro. Het kort geding op 3 augustus ziet hij strijdvaardig tegemoet. „Ik ga er vol gas tegenaan.”

Almelo e.o.