Jan Steenhagen (links) werd ter gelegenheid van de 25ste editie van het White Diamonds Toernooi benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Volledig scherm
Jan Steenhagen (links) werd ter gelegenheid van de 25ste editie van het White Diamonds Toernooi benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. © Henk van Schuppen

Almelose basketbalgoeroe Jan Steenhagen (67) overleden

ALMELO - Jan Steenhagen, basketbalgoeroe uit Almelo, is overleden. Hij was jarenlang organisator van het internationale White Diamonds Basketbaltoernooi in Almelo. Na een hersenbloeding in 2015 had Steenhagen al lange tijd een slechte gezondheid. Hij is 67 jaar geworden.

Jan Steenhagen was de belichaming van de basketbalsport in de regio en daar buiten. Met veel energie en een enorme overtuigingskracht predikte hij tientallen jaren overal waar mogelijk de basketbalsport. 

Met het grote White Diamonds Toernooi, een evenement van internationale allure dat in Haaksbergen en Almelo werd gespeeld, zette hij zijn sport en zijn Almelose vereniging  Uitsmijters op de kaart. Steenhagen was ook lange tijd trainer bij Uitsmijters.

Conflict

Het toernooi vond zijn oorsprong eind jaren zeventig bij basketbalclub Uitsmijters waar het evenement tot 2007 ook werd georganiseerd. Vanwege een conflict met de gemeente Almelo kon het evenement in 2005 niet doorgaan. Toen kwamen tot zijn grote teleurstelling ook de organisatorische en financiële problemen van het evenement naar voren.

Onderscheiding

Bij de 25ste editie van het toernooi kreeg hij een Koninklijke Onderscheiding. Steenhagen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hersenbloeding

Rond Pinksteren 2015 kreeg Jan Steenhagen een zware hersenbloeding, waarmee zijn spraakvermogen en daarmee zijn welbespraaktheid ernstig werd aangetast. Hij kwam in verpleeghuis Eugeria terecht. 

Steenhagen werd de laatste nog wel eens gesignaleerd bij wedstrijden van Uitsmijters in de Almelose IISPA en op de rolstoeltribune bij Heracles.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.