Volledig scherm
De Almelose cafetaria Jasmijn, waar zondagmiddag een korte gijzeling plaatsvond. © Arjan te Bogt

Almelose cafetaria 3 uur na gijzeling alweer open: 'Het zijn harde werkers'

ALMELO - De Chinese cafetariabaas Chen werd zondagmiddag in haar zaak korte tijd door een man met een mes gegijzeld. Maar de tent daarom voor de rest van de dag sluiten? Niets ervan. Nog geen drie uur na de overval - en na sporenonderzoek van de politie - is het frituurvet alweer heet.

Cafetaria Jasmijn aan de Hofkampstraat was zondagmiddag om 13.30 uur net een half uur open, toen de man met het kapmes binnen kwam. Hij deed de toegangsdeur op slot en liep vervolgens in een streep naar de kassa, in de richting van eigenaresse Chen. Zij bedacht zich geen moment, vluchtte snel naar de keuken en trok de deur achter zich dicht. Daar kreeg ze hulp van een medewerker. Samen met hem hield ze de deur gesloten, terwijl de overvaller die probeerde te forceren. 

Kassa

Toen hij daar niet in slaagde, richtte hij zich op de kassa. De man nam de inhoud daarvan mee en maakte pakjes sigaretten buit. Tevens roofde hij de portemonnee waarin doorgaans wisselgeld voor de gokautomaat zit, voordat hij via de voordeur op de vlucht sloeg. 

Dader

Bij Chen en vrienden van haar bestaat het vermoeden dat de dader iemand is die de cafetaria goed kent. Almeloër Sergio, een vriend van Chen, kwam meteen ter plaatse nadat hij van de overval gehoord had. Volgens hem „moet je echt weten waar het slot zit, anders zie je die niet.” Ook wijst hij op het portemonneetje met wisselgeld. „Alleen klanten weten waar die ligt.”

Harde werkers

Namens Chen geeft hij aan dat zij en de medewerker geschrokken zijn. „Maar het zijn Chinezen he, super harde werkers. Op deze plek zijn eerder veel zaken failliet gegaan. Ze hebben de zaak nu 2,5 jaar, en werken er heel hard voor.” De cafetaria voor de rest van de dag dichtgooien, is er ondanks het heftige incident dan ook niet bij. „Ik kom er net vandaan”, zegt Sergio, zondagmiddag om 16.30 uur. „Ze zijn alweer open, het vet is alweer warm.”

De politie is nog op zoek naar de dader: een lange, slanke man, die in het zwart gekleed was.

Almelo e.o.