Hrant Yakoub, eSporter FC barcelona.
Volledig scherm
Hrant Yakoub, eSporter FC barcelona. © FC Barcelona

Almelose gamer sleept contract bij FC Barcelona in de wacht: 'Dit is ongelooflijk'

ALMELO/BARCELONA - Met een auto proberen om een voetbal in het doel te krijgen. Hrant Yakoub kan het als geen ander, maar dan wel via het computerspel Rocket League. De Almeloër is zelfs zo goed dat het hem een contract bij FC Barcelona heeft opgeleverd. “Dit had ik nooit verwacht. Het is een enorme eer.”

De negentienjarige Hrant Yakoub, in de gamewereld beter bekend als ‘Flakes’, zette afgelopen week zijn handtekening onder het meest bijzondere contract uit zijn carrière. De professionele gamer speelt het spel Rocket League al jarenlang op hoog niveau en komt voortaan uit voor FC Barcelona: de voetbalclub waar onder meer Lionel Messi en Frenkie de Jong onder contract staan.

Rocket League

Het doel van het spel is simpel: iedere speler bestuurt een auto en probeert daarmee een grote voetbal in het doel te krijgen. Het spel wordt gespeeld in een afgesloten kooi. Rocket League werd in 2015 op de markt gebracht. Sindsdien is Yakoub een groot liefhebber van het spel. Hij was al op vele toernooien actief. Zo is hij regelmatig te vinden op een DreamHack, een toernooi waarbij alle gamers en fans samenkomen op een plek in de wereld. Het is volgens gamers socialer, gezelliger en spannender dan ‘online’ gamen vanachter de computer in je eigen woonkamer. Het prijzengeld van één toernooi? Bijna 100.000 euro. 

De gamer speelt het spelletje de laatste weken zo’n 6 tot 8 uur per dag. Fans kunnen zijn verrichtingen volgen via het platform Twitch. Ruim een miljoen mensen hebben zijn kanaal al bezocht. Zij kunnen, mits Yakoub online is, live meekijken wanneer de Almeloër aan het oefenen is. De kijkers kunnen ook reacties plaatsen, waardoor de gamer veel interactie heeft met zijn publiek. Het is één van de manieren waarmee hij geld verdiend. “Met het prijzengeld van toernooien en het streamen kan ik goed rondkomen. Ik heb dus echt van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

Bekendheid

‘Flakes’ heeft op social media tienduizenden volgers en zijn kanaal op Twitch trekt ook steeds meer kijkers. Toch blijft de Almeloër in Nederland redelijk onbekend. Ook is er weinig aandacht voor het spel. “In het buitenland is eSports gewoon veel groter. Ten eerste omdat Nederland maar een klein land is, maar ook omdat we hier gewoon minder topspelers hebben.”

Jongensdroom

Zijn prestaties op internationale toernooien leverden hem dus een contract in Spanje op. Yakoub doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Momenteel ben ik in Barcelona voor een individuele fotoreportage en een fotoshoot met het team. Ik ‘woon’ samen met andere ploeggenoten in een ‘teamhuis’ waar we elke dag oefenen.” Een jongensdroom is voor de Almeloër werkelijkheid geworden. “Dit is echt een enorme eer. Dat je voor zo'n grote organisatie mag spelen is ongelooflijk.”

Eerder stond Yakoub al bij een andere grote organisatie onder contract, maar FC Barcelona is ‘next-level’. Het ultieme doel? “Ik wil een Rocket League Championship Series winnen. Het zou geweldig zijn als mij dat in het shirt van FC Barcelona lukt” Ook zit er een Wereldkampioenschap aan te komen. “Het is nog niet bekend hoe je je kunt kwalificeren, maar het zou heel gaaf zijn als ik Nederland mag vertegenwoordigen!”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.