Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Almelose gevangenis niet blij met 'dood vogeltje’ van 300 miljoen

DEN HAAG/ALMELO – De 300 miljoen euro die coalitiepartij VVD naar verluidt wil uittrekken om pijnlijke bezuinigingen terug te draaien of te verzachten bij Veiligheid en Justitie zegt niets over het toekomstperspectief voor De Karelskamp. De gevangenis in Almelo stond eerder dit jaar op de nominatie stond om te worden gesloten.

"Dit is niet meer dan een dood vogeltje en daar kan ik niet blij mee zijn. Het verandert niets aan de feitelijke situatie voor de Karelskamp’’, zegt Peter Sjabbens, voorzitter van de ondernemingsraad in een reactie. De coalitiepartijen VVD en PvdA willen in totaal voor 1.2 miljard euro aan bezuinigingen schrappen.

In maart sijpelde het nieuws door dat het ministerie van Justitie van Veiligheid van plan is De Karelskamp in Almelo met ingang van 2020 te sluiten. Datzelfde lot treft zeven andere gevangenissen. De bezuiniging zou noodzakelijk zijn om het aantal van 3000 legen bedden in vrijstaande Nederlandse cellen fors terug te dringen. Bij De Karelskamp werken 170 mensen.

Pas op de plaats
Vrijwel onmiddellijk na de aankondiging van de voorgenomen sluiting van de gevangenissen liet een meerderheid van de Tweede Kamer weten niets te zien in de plannen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) kondigde daarop in een reactie aan ‘pas op de plaats’ te maken. Dat betekent dat een eventuele beslissing tot sluiting niet voor de Kamerverkiezingen van maart 2017 genomen zal worden.

,,Aan die situatie is wat mij betreft niets veranderd’’, zegt Sjabbens. ,,Het plan om het aantal lege bedden in cellen terug te brengen wordt gewoon verder uitgewerkt. Vervolgens verdwijnt datzelfde plan in een la en het is het de vraag of het daar ooit weer wordt uitgehaald.’’

Voor de bedreigde gevangenissen zal veel afhangen van de komende verkiezingen en de nieuwe coalitie die vervolgens wordt gevormd, weet Sjabbens. ,,En dat kan gunstig, maar ook minder goed uitpakken.’’

  1. Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    Horecabroers winnen Energiek Almelo Award

    ALMELO - Ze zetten de stad op de menukaart en zorgen daarmee voor een verlevendigd straatbeeld. Het is een citaat uit het juryrapport bij de Energiek Almelo Award 2017. De ondernemersprijs is gewonnen door Gabriël (r.) en Stefan Urucoglu. De prijs is woensdagmiddag in het Theaterhotel uitgereikt door voorzitter Pieter Mulder van het ondernemerscollectief. De broers Urucoglu zijn eigenaren van restaurant Kreta en café 't Hookhoes. "Onvermoeibaar en vol ideeën hebben ze van hun horecagelegenheden iets bijzonders gemaakt", aldus de jury. De prijs onderstreept ook het sociale hart van de ondernemers. "Door het organiseren van allerlei evenementen zorgen zij er ook voor dat Almeloërs die het minder hebben getroffen een zetje in de rug krijgen."

Almelo e.o.