Volledig scherm
Fietsen op het Amaliaplein © Lars Smook

Almelose horeca is furieus en stapt naar de rechter

ALMELO - Almelose ondernemers stellen samen een beroepschrift op. Zij zijn boos over het stallingsverbod voor fietsen op het Amaliaplein en omgeving.

De maatregel is zeer ongastvriendelijk en ongewenst, hekelt de gemeenschappelijke Almelose horeca in een beroepschrift waar de rechter binnenkort over zal oordelen. „We willen dat de maatregel zo snel mogelijk wordt teruggedraaid”, is de eis van de horeca-ondernemers, die omzetdaling vrezen.

Stallingsverbod
Het gaat om een stallingsverbod van fietsen op het Amaliaplein en directe omgeving, dat door de gemeente is ingevoerd omdat het in drukke weekeinden uit de hand liep. Op en rond het horeca-plein zijn verschillende incidenten geweest, waarbij voertuigen van hulpdiensten werden gehinderd door het grote aantal fietsen van het uitgaanspubliek.

Om paal en perk te stellen aan de overlast, heeft het gemeentebestuur een fietsvrije zone ingesteld. Deze geldt op vrijdag en zaterdag van zes uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends. De tijd van waarschuwen is bijna voorbij. Vanaf komend weekeinde worden fietsen die verkeerd staan zonder pardon in beslag genomen. Stadstoezicht voert de rijwielen af, waarna eigenaren ze tegen betaling van 15 euro weer op kunnen halen.

Furieus
Horeca-ondernemers zijn furieus over de rigoureuze maatregel. „Lekker als je als toerist naar Almelo komt’, schampert Ruud de Jong. De eigenaar van Proeflokaal België en The Shamrock spreekt ook namens zijn collega’s. „De zone is veel te groot. Geen fietsen op het Amaliaplein is prima. Maar het is niet alleen het plein, ook in 50 meter Grotestraat aan beide kanten én Schuttenstraat en Hofkampstraat mogen geen fietsen staan. Bovendien is de zone op vrijdag overbodig, omdat het dan helemaal niet zo druk is’’, ervaart De Jong. En: „Gasten willen graag zo dicht mogelijk bij je zaak de fiets kwijt kunnen. Dit gaat zeker omzet kosten.”

Gemeente
Wethouder Irene ten Seldam (CDA) laat in een reactie weten dat de gemeente gestreefd heeft naar een oplossing ‘die voor alle partijen comfortabel is’. Dat is niet gelukt, moet de wethouder concluderen. „De belangen verschillen”, verklaart Ten Seldam.

Dat horeca-ondernemers gezamenlijk naar de rechter zijn gestapt, is nieuw voor haar, vertelt de wethouder. Ze verzekert dat de horeca een uitermate serieuze gesprekspartner is voor de gemeente.

Almelo e.o.