Volledig scherm
© Lars Smook

Almelose horeca-ondernemer vrijgesproken van mishandeling

ALMELO - Er vielen rake klappen bij een worsteling tussen de 36-jarige horeca-ondernemer K. en zijn overbuurman Van de P, die amok maakte. K. werd mishandeling ten laste gelegd. Vrijspraak, oordeelde de politierechter.

De zaak diende woensdagmiddag bij de Almelose rechtbank. De ruzie had ruim een jaar eerder plaats - op 20 juni 2017 - op straat, voor de zaak van K., die in het centrum van Almelo een café en een restaurant runt.

Ruzie

Van de P. woonde destijds met een vriendin tegenover het café. Het stel had dikwijls ruzie, bleek tijdens de zitting. Dat leidde dan tot geschreeuw. „Mijn klanten hadden er last van”, zei K. op de zitting. Bij een van die ruzies, ’s ochtends om elf uur, stormde Van de P. de brandtrap aan de achterzijde van de woning van de horeca-ondernemer op. K. sommeerde de man weg te gaan.

Dat ontaarde tot een scheldpartij en een worsteling op straat. Daarbij vielen enkele rake klappen. K. belde de politie. Ondertussen richtte Van de P. vernielingen aan bij het café. Hij gooide met allerlei voorwerpen tegen het pand. Ook bedreigde hij de horeca-ondernemer, bleek tijdens de zitting.

Lichte verwonding

Beide mannen werden door de politie meegenomen naar het arrestantencomplex in Borne. In een verklaring gaf K. aan dat hij Van de P. meerdere keren op zijn hoofd heeft geslagen. Dat leidde tot lichte verwonding.

Tijdens de zitting, vanmiddag, sprak de horeca-ondernemer dat tegen. Is er sprake van mishandeling, of handelde K. uit noodweer?, was de cruciale vraag in deze zaak. Officier van Justitie J. van Onna eiste, met een verwijzing naar de eerdere verklaring van K., een geldboete van 300 euro wegens mishandeling. Zij vond het slaan door de verdachte niet proportioneel.

Rechter E. Venekatte sprak de ondernemer vrij. Volgens haar was er sprake van noodweer. „Er was hier sprake een dreigend gevaar voor goed en lijf.”

Almelo e.o.