Volledig scherm

Almelose huisarts vertrekt uit Nederland door macht zorgverzekeraars

ALMELO- ‘Ik kan en wil niet functioneren in het huidige zorgsysteem’, schreef huisarts Edward Kriek aan zijn patiënten. In een brief kondigde de Almeloër vorige week aan te stoppen met zijn praktijk. Hij vertrekt naar Frankrijk om daar verder te gaan als huisarts. Een rigoureuze stap, maar volgens de huisarts de enige juiste. ‘Op deze wijze doorgaan is voor mij geen optie’, schrijft hij.

Doorn in het oog
Kriek kan er niet meer tegen. De macht van zorgverzekeraars is hem een doorn in het oog. Hij gelooft er niet in dat hij - behorend tot ‘de kritische minderheid - het door hem als verstikkend ervaren systeem kan veranderen. Met ‘pijn in het hart’ is hij tot zijn besluit gekomen.

Huisartsenkring Twente
Kriek staat met zijn frustratie niet alleen. „We hikken er allemaal tegenaan”, zegt voorzitter Jan Anne Wind van de Huisartsenkring Twente. „Zo’n vergaand besluit komt niet vaak voor. Het is jammer dat huisartsen als hij verdwijnen. Mensen die patiënten meer dan alleen bij naam kennen. Als we niet uitkijken, verdwijnt dat type straks voorgoed.”

Inkomsten
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) hield begin dit jaar een enquête onder 1.750 leden. Daaruit blijkt dat liefst 92 procent van de huisartsen zich gedwongen voelt de contracten van zorgverzekeraars te ondertekenen. Zonder contract lopen huisartsen inkomsten mis. Wind: „ Als we niet tekenen, kost ons dat zo’n 30 procent van ons inkomen. Er zijn collega’s die dat doen, maar de meesten hebben de verantwoordelijkheid voor personeel en kiezen eieren voor hun geld.”

Patiënten
Patiënten betreuren het besluit van Kriek. „We zijn geschrokken. Bijzonder jammer. Hij is een hartelijke, betrokken en zeer menselijke arts”, vertelt vriend en patiënt Jan Hammink. „Maar ik heb begrip voor zijn keuze. Het is hier heel moeilijk om nog echt huisarts te zijn. Hij kreeg de kans om naar het buitenland te gaan en heeft die gegrepen. Ik hoop dat hij zich als huisarts in Frankrijk een stuk gelukkiger voelt”, zegt Hammink.

Almelo e.o.