Volledig scherm
© Thinkstock

Almelose huisarts waarschuwt voor kinkhoestepidemie

MARIAPAROCHIE – De uitbraak van kinkhoest op basisschool Alphonsus in Mariaparochie staat niet op zichzelf. Volgens een huisarts in Almelo is er momenteel zelfs sprake van een kinkhoestepidemie in de regio.

De arts heeft deze week daarover contact met de GGD gehad en te horen gekregen dat er dagelijks talrijke meldingen zijn. Ook een medisch microbioloog van het ziekenhuis ZGT heeft bevestigd dat er dagelijks positieve bloedmonsters zijn. De situatie in Mariaparochie zou aan de GGD zijn doorgegeven.

Mariaparochie
GGD Twente stelt echter dat de kinkhoest in Mariaparochie niet bij de gezondheidsdienst bekend is. Volgens Judith Keizers van GGD Twente is er op het ogenblik geen grotere uitbraak van kinkhoest in de regio. De sociaal verpleegkundige infectieziektebestrijding zegt dat het aantal meldingen dit en vorig jaar erg meevalt.

Brief
De school informeert in de brief de ouders en verzorgers ‘om de verschijnselen in de gaten te houden en om verdere uitbraak zoveel mogelijk tegen te gaan’. De GGD had daaraan graag toegevoegd dat de ziekte alleen echt gevaarlijk is voor zuigelingen die nog niet zijn ingeënt. Daarom raadt ze af om op kraamvisite te gaan als kinderen besmet zijn en bij hoogzwangere vrouwen weg te blijven.

Inentingen
Kinderen worden tegen kinkhoest geënt, maar het vaccin is al jaren niet meer een garantie dat ze de ziekte niet krijgen. “Het is zo goed als waardeloos geworden”, zegt de arts, die niet met naam genoemd wil worden. De arts denkt dat dit de reden kan zijn waarom de GGD de uitbraak niet wil toegeven.

Speeksel- en bloedmonsters
Vooral kinderen tussen de 8 en 15 jaar zijn er vatbaar voor. Kinkhoest wordt getest via speeksel- of bloedmonsters. Het laboratorium moet de resultaten doorgeven aan de GGD.

Almelo e.o.