Thijs instrueert huisrobot Homey. Zus Maud kijkt toe.
Volledig scherm
Thijs instrueert huisrobot Homey. Zus Maud kijkt toe. © Henk Bouwhuis

Almelose kinderen gefascineerd door huisrobot Homey

ALMELO - „Okay Homey, wil je de ventilator uitzetten?”, vraagt Thijs Meyer. Er gebeurt niets. Als de zesjarige jongen het met luidere stem het nog een keer vraagt, licht de bolvormige huisrobot op. Even later staat de ventilator stil. Thijs glundert.

Thijs behoort tot de kinderen die deze maandagmiddag deelnemen aan een speciale workshop over high-tech in de Bibliotheek van Almelo. Daarbij gaan in ze gesprek met  de huisrobot en laten hem allerlei opdrachten uitvoeren. Zo kan Homey ook het licht uit doen. 

Kunstmatige intelligentie

Gaandeweg leert Homey - aan de hand van hun stem - de kinderen steeds beter kennen en kan daardoor steeds meer opdrachten uitvoeren. Bijvoorbeeld de bewegingssensor boven de deur in werking stellen. Kinderen ervaren zo hoe zij invloed kunnen hebben op technologie, met kunstmatige intelligentie. Dat gebeurt proefondervindelijk, op een speelse manier. „Heel interessant”, vindt Thijs. Zijn vierjarig zusje Maud zegt Homey vooral  ‘leuk’ te vinden.

Drone

Jeugd heeft belangstelling voor geavanceerde techniek, blijkt deze middag. De twee workshops zitten vol. „We hebben daardoor wat kinderen teleur moeten stellen”, vertelt educatiemedewerker Henri Schoemaker van de Bibliotheek. „De opzet is kinderen laten kennismaken met nieuwe ontwikkelingen en technieken. Daar zijn we in 2018 mee begonnen. In iedere vakantie hebben we een workshop. Eerder konden kinderen experimenteren met een drone en werd er aandacht besteed aan zonne-energie.

Wethouder Jan Martin van Rees is ambassadeur van het project, dat onderdeel is van de Proeftuin Twentse Maakplaatsen. „Het is heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd met techniek in aanraking komen, want er is een tekort aan leerlingen die voor techniek kiezen. Dit is een goede manier om hun interesse te wekken”, aldus de wethouder.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.