Volledig scherm
De genomineerden voor de Herman Krikkenhaarprijs 2016, vlnr Freddy Hoevers, Emar Reinita, Erna Futselaar en winnares Lénida Vega Vargas. © MAFF

Almelose Krikhaarprijs voor 'schilderachtige fotografie'

ALMELO - De Herman Krikhaarprijs 2016 is gewonnen door de van oorsprong Zuid-Amerikaanse Lénida Vega Vargas, voor haar fotokunstwerk dat is te zien in de voetgangerstunnel van het Almelose station.

De prijs bestaan uit een geldbedrag van 500 euro en een oorkonde. De winnaar is zaterdagmiddag 17 september bekendgemaakt in de Pop-up galerie van het Media Art Flow Festival (MAFF) aan de Schuttenstraat in Almelo. De prijs die door raadslid Jan Kamphuis - een vriend van de familie Krikhaar - uitgereikt.

De Herman Krikhaarprijs wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt ter nagedachtenis aan de in Almelo geboren kunstenaar en befaamde galeriehouder aan een in Almelo woonachtige kunstenaar. Naast Vega Vargas waren dit jaar ook genomineerd Emar Reinita voor zijn artistieke bijdrage in openbare graffiti, Freddy Hoevers voor zijn geschilderde muurgedichten en Erna Futselaar voor haar werk 'Monument voor alle overleden kinderen' op de algemene begraafplaats 't Groenedael in Almelo.

Pro Rail
Vega Vargas kwam op 3-jarige leeftijd naar Europa. In 2002 stuurde ze af aan de kunstacademie AKI in Enschede, waarna ze ging werken in een fotovaklab. Daar ontstond haar belangstelling voor fotografie. Treinvervoerder Pro Rail gaf de Almelose in 2009 de kans om haar werk in buiten gebruik geraakte stationsloketten te exposeren. Die opdracht kreeg een vervolg, toen Pro Rail haar vroeg om ook aan de slag te gaan met het station in haar woonplaats.

Foutje
Pijnlijk was de uitreiking enigszins voor Emar Reinita. Niet omdat hij de prijs misliep, maar omdat op een wanddoek met afbeeldingen van de werken van de genomineerden niet zijn graffiti stond. Op de foto van de graffitimuur bij het nieuwe gemeentehuis in Almelo stond niet het werk van Reinita. Jammer, vond hij. Maar hij maakte er verder geen punt van.

Ook minder geslaagd was de uitreiking door Jan Hammink die een lang verhaal afstak over zijn relatie met wijlen Herman Krikhaar, maar vervolgens weinig tijd kon besteden aan de genomineerden. Volgens de jury, zo las Hammink voor, waardeerde de jury het werk van de winnares vanwege de schilderachtige fotografie.

Almelo e.o.